U Naučno-tehnološkom parku je 16. novembra održana konferencija „Novi Lideri” međunarodne studentske organizacije „AIESEC”. Ovogodišnja tema konferencije bila je „Autentično liderstvo-početak promene”, odnosno podsticanje mladih da preuzmu inicijativu i razvijaju liderske sposobnosti. 

Prisutni su imali prilike da od gostujućih kompanija Lilly Drogerie, DualSoft i Foundever čuju nešto više o projektnom menadžmentu, HR-u i marketingu. Radionice su se sastojale iz niza zanimljivih i interaktivnih predavanja, anketa i rešavanja studija slučajeva. Učesnici su na konferenciji bili podeljeni po sferi interesovanja.

Kompanije su govorile o svojoj istoriji i o budućnosti ovih zanimanja kroz zanimljiv pristup, objašnjavajući upravo autentičnost liderstva i kako da mladi podstaknu druge da preuzmu inicijativu. Među govornicima našli su se Milica Ličina Čalija, Marko Jovašević kao i Snežana Đurić. 

Učesnici kažu da im ovakve aktivnosti znače, jer smatraju da mogu da im pomognu pri usmeravanju ka određenoj profesiji. Dodaju i to da na ovakav način šire vidike, jer se informišu o novim stvarima, poput tehnologije koja se razvija.

Posebno zanimljive su mi bile radionice u kojima smo se upoznavali sa projektnim menadžmentom, kakav je to posao i koliko je bitna komunikacija u svemu tome, kao i deo kada smo razrađivali projekat u roku od 20 minuta gde smo osetili taj pritisak i samu tu odgovornost koju jedan projekat nosi sa sobom, istakla je jedna od učesnica. 

U sklopu konferencije održan je i networking gde su učesnici imali prilike da se malo bliže upoznaju sa kompanijama i organizatorima, postave im pitanja i ostvare kontakte. Organizatori kažu da samo ime konferencije, Novi Lideri dosta o njoj govori i ističu da je ona tu da ljudi koji imaju bogato iskustvo i koji imaju kredibilitet motivišu i podstaknu mlade da preuzmu inicijativu i budu lideri u svemu što rade.

Podsetimo, konferencije ovog tipa AIESEC organizuje od 2006. godine sa istim ciljem: da mlade podstaknu da razvijaju svoje liderske veštine i naprave prvi korak ka kreiranju pozitivnih promena u društvu. 

O autoru