Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Kokosovo ulje − izvor zdravlja i lepote

Tamara Radovanović 16.6.2018. Komentari

Kokosovo ulje dobija se ceđenjem mesnate materije kokosa. Sastavni je deo mnogih kozmetičkih proizvoda, a ima i brojna lekovita dejstva. Reuma, hronični umor, migrena, depresija i gljivične infekcije samo su neki od poremećaja i oboljenja koje ovo ulje može suzbiti.

Foto: www.thuocnhuomtoc.org

Kokosovo ulje je manje kalorično u odnosu na ostala prirodna ulja, pa ne doprinosi taloženju masti na krvnim sudovima. U organizmu se brzo pretvara u energiju i produžava osećaj sitosti. Zbog toga je pravi izbor za one koji se bore s viškom kilograma. Doprinosi i sniženju nivoa holesterola, pospešuje apsorpciju vitamina i važnih minerala poput kalcijuma, magnezijuma i gvožđa. Takođe, ima pozitivan uticaj na metabolizam i probavu. Osim antivirusnog i antibakterijskog dejstva, stručnjaci su saglasni sa tim da ima i antikancerogeno dejstvo. Pomaže u prevenciji dijabetesa, srčanih oboljenja, kao i poremećaja u funkcionisanju bubrega i štitne žlezde. Sprečava pojavu bolesti desni jer dezinfikuje usnu duplju, a odlično je prirodno sredstvo za prevenciju gingivitisa i paradentoze. 

Ova namirnica sadrži vitamin C, koji je odličan antioksidans i može sprečiti nastanak bora, a licu daje sjaj, energiju, elastičnost i hidrataciju. Bogata je i vitaminom E, koji rešava probleme grube, suve i krute kože, kao i vitaminom K, koji uklanja tamne kolutove i nadutost ispod očiju. Kokosovo ulje veoma je važno za negu kose, jer redovnom upotrebom otklanja perut, sprečava pojavu sedih vlasi, jača koren dlake, hidrira je i podstiče rast. U zavisnosti od cilja i svrhe upotrebe, može se koristiti na više načina. Prijatnog je mirisa i ukusa, a najbolje je uzimati do dve kašike na prazan stomak. Preporučuje se i u pripremi hrane prženjem kao namaz ili dodatak zdravim poslasticama. Nežna masaža glave kokosovim uljem pomaže u otklanjanju mentalnog umora. Za negu kože i kose najbolje je direktno ga utrljati, a mogu se praviti i različite prirodne maske.

Izvori:  zdravisimo.comalternativa-za-vas.compriroda-leci-sve.comkokosovoulje.com.

kokosovo ulje,zdravlje,lepota,nega,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.