Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Januar je mesec podizanja svesti o raku grlića materice

Marija Vidojević 27.1.2023. Komentari

Svake godine u januaru održava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, iako datumi obično variraju u zavisnosti od godine i lokacije. Ovogodišnja nedelja održava se u periodu od 23. do 29. januara pod sloganom „Rak grlića materice – rak koji možemo sprečiti”. U Srbiji preko 1.300 žena oboleva od ove bolesti, a godišnje umre i preko 500, što ukazuje na to da je ova vrsta raka, posle karcionoma dojke, druga najzastupljenija bolest u Srbiji.

Foto: unsplash.com

Grlić materice je najniži deo materice, mesto gde beba raste tokom trudnoće i ona povezuje matericu sa otvorom vagine. Prekriven je tkivima sačinjenim od ćelija. Ove zdrave ćelije su ono što može da raste i da se promeni u ćelije prekancera. Rak grlića materice počinje na samoj površini grlića materice. To se dešava kada ćelije na samom grliću materice počnu da se menjaju u prekancerozne ćelije. Neće se sve prekancerozne ćelije pretvoriti u rak, ali pronalaženje ovih problematičnih ćelija i njihovo lečenje pre nego što se mogu promeniti je ključno za prevenciju samog raka. Postoje dve glavne vrste raka grlića materice: karcinom skvamoznih ćelija i adenokarcinom. Karcinom skvamoznih ćelija počinje u tankim, ravnim ćelijama, skvamoznim ćelijama, koje oblažu spoljašnji deo grlića materice, koji se projektuje u vaginu. Većina karcinoma grlića materice su karcinomi ovih ćelija. Adenokarcinom je vrsta raka grlića materice koji počinje u ćelijama žlezda u obliku stuba koje oblažu cervikalni kanal. Ponekad su obe vrste ćelija uključene u rak grlića materice.

Najčešće se ova vrsta raka javlja kod ljudi starijih od 30 godina. Faktori rizika za rak grlića materice uključuju: menjanje velikog broja seksualnih partnera, rana seksualna aktivnost, druge polno prenosive infekcije (SPI), oslabljen imuni sistem, izloženost leku za prevenciju pobačaja i mnogi drugi. Moguće je smanjiti rizik od pojave ovog raka primanjem: vakcine za sprečavanje HPV infekcije, rađenjem Papa testova (Papa testovi mogu otkriti prekancerozna stanja grlića materice, tako da se mogu pratiti ili lečiti kako bi se sprečio rak grlića materice), obavljanje kolposkopskog pregleda i HPV testa.

gynecologist g50eff6c39 1920

Foto: pixabay.com

Rak grlića materice razvija se u bilo kom delu grlića materice. Mnoge žene nisu svesne da imaju ovaj rak, jer obično ne izaziva simptome sve do kasnih stadijuma. Kada se simptomi pojave, lako se zamenjuju sa uobičajenim stanjima kao što su menstrualni ciklusi i infekcije urinarnog trakta (UTI). Tipični simptomi raka grlića materice su: neobično krvarenje, na primer između menstruacija, posle seksualnog odnosa ili posle menopauze, vaginalni iscedak koji izgleda ili miriše drugačije nego obično, bol u karlici, potreba za češćem mokrenjem, bol tokom mokrenja i drugi.

Većina slučajeva raka grlića materice je uzrokovana seksualno prenosivim humanim papiloma virusom (HPV). Ovo je isti virus koji izaziva genitalne bradavice. Dva tipa HPV-a koja najčešće izazivaju rak su HPV-16 i HPV-18. Moguće je izlečiti rak grlića materice, ako se on otkrije na vreme. Četiri glavna tretmana su: operacija, radioterapija, hemoterapije i ciljana terapija. Ponekad se ovi tretmani kombinuju da bi bili efikasniji. Nakon što osobi bude postavljena dijagnoza, lekar će raku dodeliti stadijum. Faza govori da li se rak proširio i, ako jeste, koliko se proširio. Određivanje nivoa raka može pomoći lekaru da pronađe odgovarajući tretman.

Zbog prirode bolesti i načina na koji se širi, često postoji mnogo stida i stigme povezanih sa ovom vrstom raka, što komplikuje nagon za ranim otkrivanjem. Ipak, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), kada se dijagnostikuje, rak grlića materice jedan je od oblika raka koji se najuspešnije leči, sve dok se rano otkrije i efikasno leči. Zato je potrebno podići svest o raku grlića materice širom sveta i informisati se o svim mogućim simptomima i načinu lečenja, jer ako se na vreme ne otkrije, ova bolest može imati i kobne posledice.

Izvori: zdravlje.org.rs, zzzzsbg.rs

zdravlje,Evropska nedelja,rak grlića materice,karakteristike,prevencija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.