Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Pistaći − grickalice za vitalnost i dobru liniju

Aleksandra Ničić 10.3.2018. Komentari

Ukoliko se ne možete odreći konzumiranja grickalica, pistaći mogu učiniti ovu naviku korisnom za vaše zdravlje. U pitanju su plodovi drveta čije je prirodno stanište jugozapadna Azija.

www.goodhealthall.com

Dokazano je da ovi orašasti plodovi podstiču proizvodnju vitamina B6 i na taj način jačaju imunološki sistem i poboljšavaju krvnu sliku. Naime, u pitanju je vitamin koji je neophodan za proizvodnju hemoglobina, proteina odgovornog za dovođenje kiseonika do stanica. Osim toga, poznato je da bela krvna zrnca štite organizam od bolesti i infekcija, a upravo vitamin B6 podstiče njihovu proizvodnju. Nakon kratkog perioda umerenog konzumiranja pistaća, primetićete da vam je nivo lošeg holesterola smanjen, a nivo dobrog povećan. Pun je i antioksidanata koji se bore protiv upala, štite krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Samo jedna činija sadrži čak 60 odsto preporučene dnevne doze fosfora, koji pospešuje toleranciju na glukozu. Tako ćete, jedući pistaće, smanjiti šanse za nastanak dijabetesa tipa 2. Karotenoidi koje sadrže odgovorni su za bolji vid.

Oko 50 komada sadrži svega 160 kalorija što ih čini grickalicama koje ne goje. Međutim, način konzumiranja može biti od velike važnosti kada je u pitanju mršavljenje. Istraživanja su pokazala da očišćeni pistaći mnogo više goje od onih sa ljuskom. Naučnici objašnjavaju rezultate činjenicom da mozak ima više vremena da shvati da organizmu više nije potrebna hrana, a količina oljuštenih plodova u nama budi svest koliko smo zapravo pistaća pojeli. Da je ovo jezgrasto voće gotovo uvek u službi dobrog izgleda dokazuje i efekat koji proizvodi na koži. Naime, pistaći su sjajan izvor vitamina E, koji štiti kožu od UV zračenja, a samim tim i od starenja i raka. Pistaće odlikuje i dobar ukus. Ukoliko se konzumiraju između obroka, lako mogu omogućiti sitost. S obzirom na to da su bogati proteinima, mnogi vegani ih koriste umesto mesa.

Izvori: lepotaizdravlje.rslifepressmagazin.comstvarukusa.rs

pistaći,lepota,kalorije,zdravlje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.