Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Tipovi kože – uticaj i nega

Angela Jurić 16.12.2022. Komentari

Koža prekriva celo telo i jedan je od najvećih sistema organa ljudskog organizma. Koža lica je posebno osetljiva zbog stalne izloženosti spoljnim faktorima, te joj je potrebna posebna nega. Tipovi kože se dele na: normalnu, masnu, suvu, kombinovanu i osetljivu kožu. Svaki tip zahteva poseban način nege. 

Foto: pixabay.com

Normalnu kožu je lako prepoznati. Boja kože je ujednačena, mekana i bez fleka, bubuljica i mitisera. Ne znači da se normalan tip kože ne masti i ne suši, ali se to uglavnom lako rešava i ne predstavlja problem. No, to ne znači da joj nije potrebna pravilna nega. Masna koža je tip kože koji je često uslovljen stresom, hormonskim poremećajima, ishranom. Brzo se masti i dosta sija. Za ovaj tip je vrlo važno dobro čišćenje. Prednost masne kože je što se na njoj teže primećuju znaci starenja. 

Suva koža je vrlo osetljiva, ali će ljudi sa ovim tipom kože retko imati mitisere i akne. Karakteristike suve kože su crvene mrlje, grub ten i lako dolaženje do pucanja i perutanja. Kombinovana koža je najzastupljeniji tip kože. Obrazi i brada mogu biti suvi, a nos i čelo, takozvana T zona lica, masni su. Kod nege mešovite kože pomažu proizvodi koji matiraju delove lica koji se sjaje i u isto vreme dovoljno hidriraju suve delove. Osetljiva koža je specifična. Kako sam naziv govori to je koža koja je osetljiva na gotovo sve spoljnje faktore. Možemo je prepoznati po svrabu, crvenilu, suvoći i peckanju.

Koža lica koja je osetljiva, zapravo, obuhvata više tipova i problema kože i to je čini problematičnom. Faktore koji utiču na našu kožu možemo podeliti na spoljašnje i unutrašnje. Među unutrašnje faktore svrstavamo godine, jer kao što znamo koža lica u pubertetu i u zrelom dobu nije ista. Hormoni i promene u njihovim nivoima mogu značajno uticati na promenu kože i genetiku, jer ona utvrđuje tip kože i utiče na njeno opšte stanje. Među spoljašnjim faktorima su sunčeva svetlost, temperatura i mnogi drugi. Na našu kožu jako utiče i sta unosimo u naš organizam tačnije naša ishrana, kao i način života.

Izvoriwww.stetoskop.infowww.beoderma.com

zdravlje,koža,nega lica,tipovi kože,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.