Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Limeta – izvor zdravlja i lepote

Andrijana Popović 9.12.2022. Komentari

Limeta je voće koje pripada grupi citrusa. Potiče iz jugoistočne Azije. Bez obzira na mnoge sličnosti sa limunom, ova voćka je manje oštra i sadrži veću količinu vitamina C. Prepoznatljiva po svom osvežajavućem ukusu, limeta je deo mnogih kultura naroda širom sveta. Svi njeni delovi se mogu koristiti kako u kuhinji, tako i za kozmetiku, ali je važno napomenuti njen pozitivan uticaj na čovekovo zdravlje i prevenciju mnogih bolesti. Danas se najviše gaji u zemljama Južne Amerike, naročito u Meksiku, ali i u Indiji. Limeta ima brojne prednosti i može poboljšati zdravstveno stanje, a doktori je preporučuju kao neizovstani deo ishrane.

Foto: unsplash.com

Za limetu se može kazati da je limunova sestra. U Evropu je došla u 15. veku kada su je doneli britanski moreplovci, a postoji teorija da ih je upravo ona održala zdravima zahvaljujući mnogim vitaminima koje sadrži. Ovo voće sadrži kalcijum i folate koji su bitni za žene, a pogotovo za one koje su prošle menopauzu i koje planiraju trudnoću. Jedna limeta može sadrži i do 22 ml kalcijuma i preko 5 mikrograma folata. Ona, takođe, sadrži komponentu limonoid, za koju je dokazano da u velikoj meri utiče na prevenciju raka stomaka, krvi i debelog creva. Ispitivanjima je dokazano da ovaj antioksidant ubija ćelije raka, stoga se limeta koristi kao potencijalna prevencija. Takođe, njenom upotrebom se snižava holesterol. Flavonoid, hesperidin koji je pronađen u limeti, može sniziti holesterol, ali i nivo triglicerida u krvi i samim tim dobro utiče i na zdravstveno stanje srca i krvnih sudova. Limeta ima i rastvorljiva vlakna koja pomažu osobama koje imaju problema sa srcem. Još jedna od pogodnosti ovog voća jeste ta što pomaže kod artritisa. Jedna od uzroka pojave reumatoidnog artritisa je višak mokraćne kiseline, a limeta pomaže da se ono izbaci iz organizma čoveka.

Sok limete je lek za mnoge tegobe. Prednost njenog soka jeste ta što može preventivno delovati protiv stvaranja kamena u bubregu. Sok sadrži veliku količinu limunske kiseline, a ona je poznata kao sredstvo za prevenciju kamena u bubregu. Pomoću soka limete, kamenje se pretvara u kristale kalcijuma. Pored toga, sok limete ima mogućnost da podigne nivo energije u slučajevima malaksalosti i isrcpljenosti zbog vitaminskog nedostatka. Limeta, koja sadrži više vitamina C nego limun, može, takođe, da uspešno deluje na prehladu i suv kašalj. Čaša tople vode sa sokom limete i kašicica meda može rešiti pomenute simptome brzo i efikasno. Prisutnost velike količine vitamina C u limeti može i da poveća otpornost na bolest, pomaže kod zarastanja ranasprečava oštećenje očiju. Limeta, pored svega, može pomoći u održavanju zdravlja zuba i ostalih kostiju. Vitamin C u limeti sprečava propadanje, kao i klimanje zuba i krhost kostiju

 

 

cesar guel 0PABOpz5Sa4 unsplash

Foto: unsplash.com

Ovaj citrus je zastupljen kao jedan od značajnijih sastojaka u kozmetici. Upotrebljava se u proizvodnji: parfema, krema i kupki. Sok od limete i njena prirodna ulja doprinose da koža bude zdrava i čista. Mogu se koristiti direktno, utrljavanjem u kožu ili oralno. Limeta kožu podmlađuje, čini je svežom, blistavom i sjajnom. Vitamin C, kao i flavonoidi koji se nalazi u limeti služi kao odlični antioksidanti. Efikasno uklanja nečistoće i mrtve ćelije kožeKora limete se koristi kao sredstvo protiv starenja. Ona sadrži inhibitor produkcije melanina. S obzirom na osvežavajući miris, ovaj citrus je često jedan od glavnih sastojaka u lekovitim kupkama. Limeta, pored svega može i rešiti problem peruti, raznih osipa i ekcema. Sok limete može biti jedan od učestalih sastojaka u šamponima za kosu. Kiselina koja se nalazi u limeti na efikasan način eliminiše perut. Ukoliko dođe do slučaja da limeta i njen sok osuše kosu i temen glave, ono se može i kombinovati sa različitim uljima kao što su maslinovo, kokosovo ili bademovo ulje

Ova citrusna voćka je ukusna ukoliko se dodaje jelima i pićima. Jedna od glavnih vrednosti limete leži u njenoj specijalnoj aromi i kiselom ukusu. Zbog ovih kvaliteta, limeta je jedna od nezaobilaznih sastojaka u mnogim kuhinjama. Ona se koristi u jelima iz: Meksika, Tajlanda, Vijetnama i Irana. Limeta, koja poboljšava apsorpciju gvožđa, veoma je dobra u kombinaciji sa mesom. U salatama, može se kombinovati uz voće kao što su: jabuka, kruška, kajsija i breskva. Sok limete, ulje i kora se koriste za aromatiziranje deserta i raznih pića. Kora se, takođe, može koristiti i za ukrašavanje mnogih jela i koktela. Može se jesti i kao sušeno voće.

Izvori: www.agroklub.rswww.mojapijaca.rswww.mavmrasadnik.com

zdravlje,limeta,ishrana,zdrava ishrana,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.