Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Kamilica – univerzalni prirodni lek

Andrijana Popović 22.9.2022. Komentari

Kamilica je lekovita biljka koja je prisutna u našim životima na razne načine: u vidu čajeva, leka protiv bolova, grčeva, ali i za borbu protiv stresa i kožnih bolesti. Veruje se da potiče iz Egipta i smatra se jednim od najstarijih lekova prirodne medicine na svetu.

Foto: unsplash.com

Kamilica je jednogodišnja biljka iz porodice glavočika. Ima i druga imena, a u narodu je poznata kao titrica, žabnjak, popadija, gorčak i carev cvet. Predstavlja samoniklu zeljastu biljku, koja raste na nasumičnim mestima: od puteva, do napuštenih zemljišta, na livadama, u dvorištima. Stabiljka kamilice je uspravna, dok su listovi sitni, sa belim laticama. Ona ima lep, prijatan i osvežavajući miris. Spada u lekovite biljke prvoga reda. Gaji se širom Evrope, Azije, Severne Amerike i Australije, a kod nas je zastupljena posebno u Vojvodini, gde ima zaslanjenih zemljišta, što kamilici i odgovara. Seme kamilice se seje u jesen, najviše u oktobru, ali se može saditi i u proleće, sve do meseca maja. Berba ove biljke se obavlja najčešće krajem meseca aprila ili početkom maja, po suvom vremenu i bez vetra. Nakon berbe, cvet kamilice se proseje, a zatim se suši u sušarama. Osušeni cvetovi se nakom suše skladište u platnenim vrećama da bi kamilica mogla da diše.

Lekovita svojstva ove biljke su poznata od davnina. U narodnoj medicini kamilica se smatra lekom koji pomaže u lečenju svih bolesti. Zbog svog sastava primenjuje se kao univerzalni lek za razne bolesti i tegobe. Cvet kamilice sadrži: flavonoide, kumarine, fitosterole, tanine, glikozide, sluzi, holing, vitamin C, eterična ulja, eskviterpenske laktone i aminokiseline. Deluje antiseptično. Ona sprečava upalne procese, pa se upotrebljava za ispiranje očiju, nosa, usta i svih drugih osetljivih organa. Kamilica, takođe deluje i antibakterijski, antifungalno i antiviralno i zbog toga se koristi za inhaliranje kod kijavica, upale sinusa i alergija.

Foto: pixabay.com

Kamilica je korisna i kod oboljenja želuca, sprečavanja čira na želucu, upale debelog creva, viška želudačne kiseline i gastritisa. Pomaže i kod nesacine, premorenosti i malaksalosti. Od nje se mogu praviti razni proizvodi kao što su losioni, obloge, zavoji, ulja, čajevi i kupke. Važna je i kada je u pitanju nega kože, jer omekšava i regeneriše ćelije. Sem toga, ima svoje ulje koje ima spazmolitički efekat i koristi se za relaksaciju, ali i za opuštanje napetih mišića. Cvet kamilice se koristi i za estetska svojstva, a korisna je za prirodno prosvetljivanje kose. Jak čaj od kamilice može za čak nekoliko nijansi da prosvetli prirodnu boju kose, a umirujuća svojstva ove biljke su posebno važna za negu plave kose. Prirodna svojstva ove biljke su tu da neguju kosu i vrate prirodan sjaj.

Izvori: najzdravijahrana.comalternativa-za-vas.comwww.mocbilja.rs

zdravlje,Kamilica,prirodan lek,čaj od kamilice,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.