Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Breskva – niskokalorična poslastica puna vitamina

Kristina Petrikić 12.8.2022. Komentari

Breskva je veoma zdrava niskokalorična namirnica koja sadrži veliki broj vitamina. Veoma su zdrave i zbog mnogobrojnih drugih zdravih sastojaka, pa tako imaju odličan uticaj na zdravlje ljudi. Sadrže vrlo malo kalorija i zbog toga su odličan izbor za konzumiranje u toku dijete. 

Foto: unsplash.com

Breskva je koštunjavo voće koje je nastalo u Kini pre više od 8.000 godina. Koštunjavim voćem se smatra zato što meso okružuje školjku u kojoj se nalazi jestivo seme. Smatra se da trenutno u svetu postoji oko 2.500 vrsta ovog voća. Najviše se gaje u Italiji, Španiji, Francuskoj i Grčkoj, jer je breskva listopadno, drvenasto voće toplijih krajeva. Najzastupljeniji vitamini u ovom voću su vitamin A, C, E, K i B3. Ne sadrže zasićene masti, ali sadrže veliki broj minerala, kao što su kalijum, bakar, mangan, magnezijum, kalcijum, fosfor i selenVitamin C je odličan u sprečavanju alergija, virusnih i bakterijskih infekcija i u borbi protiv bolesti disajnih puteva. Količina vitamina C koja se u breskvama nalazi, može smanjiti rizik od nastanka karcinoma, jer pomaže u borbi protiv delovanja slobodnih radikala koji izazivaju nastanak kancerogenih ćelija. Vitamin C u kombinaciji sa vlakinima i kalijumom koji se u njima nalazi pomaže u očuvanju zdravlja srca. Kalijum, takođe sprečava bubrežna oboljenja i pomaže u prevenciji čira na želucu. Sprečavanje suženja arterija i razvoj asteroskleroze može se sprečiti zahvaljujući vitaminu E koji breskve sadrže.

Breskve pomažu kod snižavanja holesterola, a magnezijum opušta mišiće i ublažava nemir, pa samim tim pomažu i u prevenciji stresa i depresije. Antioksidans beta-karoten koji se takođe nalazi u breskvama u velikoj količini, odličan je za očuvanje zdravlja očiju. S obzirom na to da sadrže hlorogenu kiselinu, pospešuju sagorevanje masti u telu i ubrzavaju proces mršavljenja. Vitamin C učestvuje u formiranju proteina kolagena koji je veoma bitan za kožu i ako se konzumira u svom prirodnom obliku (u ovom slučaju konzumiranjem breskve), može poboljšati strukturu kože, smanjiti bore i učestvovati u prevenciji oštećena kože koje su uzrokovane suncem. Vitamini A i E koji se nalaze u njima, hidriraju kožu i doprinose svežem i zdravom izgledu kože. Breskve se mogu jesti samostalno, ali se mogu dodavati i raznim jelima. Najbolje je ako se koriste sveže, ali i pripremljeni sokovi i kompoti zadržavaju lekovite sastojke.

Zahvaljujući vitaminima C i E, snažnim antioksidansima, breskve su odličan izbor voća za održavanje zdravlja celog organizma.

Izvori: najzdravijahrana.com , alternativa-za-vas.com

zdravlje,breskve,voće,vitamini,organizam,antioksidanti,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.