Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Elektronske cigarete – zdravija alternativa ili ipak ne?

Danica Milanović 9.7.2022. Komentari

Elektronske cigarete iz godine u godinu postaju sve poznatije i polako zamenjuju tradicionalne cigarete. Nekada su se kupovale ukrasne tabakere za duvan, kao i muštikle, dok se sada u kafićima, u rukama pušača, mogu videti razni oblici elektronskih cigareta, boja i oblika, čak i drugačijeg mirisa. 

Foto: unsplash.com

Elektronske cigarete su uređaji koji se sastoje iz atomizera, tanka za tečnost, fitilja za prenos tečnosti iz tanka do namotane žice, odnosno grejača, kao i nastavka za usta. Atomizer je najvažniji deo e-cigarete, jer sadrži namotanu žicu grejača koja se zagreva kako bi tečnost mogla isparavati. Atomizer koristi bateriju za napajanje. Ono što se razlikuje od običnih, tradicionalnih cigareta jeste to što one ne poseduju duvan, što podrazumeva činjenicu da su mnogo zdravije. Umesto toga, one sadrže tečnost koje mogu biti različitog ukusa poput mente, šumskog voća, jagode, lubenice i mnogih drugih i na taj način tečnost prolazi kroz grejač koji je pretvara u paru i tako dolazi do pročišćenog dima.

Tečnost se sastoji od ekstrahovanog nikotina, propilen-glikola, biljnih glicerola i određenih aroma. Ove cigarete su zbog toga i osmišljene – kako bi zamenile kancerogeni duvanski dim, kao i da smanje efekte pasivnog pušenja. Prve elektronske cigarete nastale su 1963. godine, a prvi put se patentirale 2003. godine u Kini. Predstavljale su pravu prektretnicu za strastvene pušače koji žele da se odviknu od  pušenja, a danas su u mnogim zemljama poput SAD postale dominantnije u odnosu na tradicionalne. Ono što je najprimamljivije pušačima to su već dobro osmišljene reklame koje ih privlače i prikazuju da su one zdravije, kao i nove arome i razni zanimljivi dezeni na uređajima.  

cdc XLhDvfz0sUM unsplashFoto: unsplash.com

Iako su tradicionalne cigarete kod strastvenih pušača jako opasne i rizične za život pušača, elektronske cigarete su po tom pitanju sigurnije, ali ne isključuju mogućnost rizika. Ove cigarete, takođe sadrže nikotin koji je ujedno štetan za mozak i nadbubrežne žlezde kao i kod ostalih cigareta. Aerosolodnosno para koju e-cigarete ispuštaju, često sadrži, pored štetnog nikotina i isparljivih organskih jedinjenja, teške metale kao što su nikl, diacetil, arome i druge ultrafine partikule koji mogu biti kancerogeni i uzrokovati teške bolesti pluća. Iako se ne dešava često, moguće je da dođe i do slučajnog gutanja ili udisanja same tečnosti koja se stavlja u elektronske cigarete, što može imati fatalne posledice trovanja.

Posledice korišćenja elektronskih cigareta su otkazivanje pluća, teška upala pluća, kašalj, temperatura, nesvestica ili problemi sa disanjem. Određene zemlje, poput Indije, SAD, Kine, Japana i druge, nastojale da zakonski ograniče i svedu upotrebu e-cigareta, posebno kod mladih ljudi. Japan je u prethodnim godinama dostigao kritičan procenat pušača tradicionalnih cigareta, pa se zbog strogih zakona većina preorijentisala na e-cigarete kada su se pojavile. Ipak, Ministarstvo zdravlja Japana zahtevalo je da se pooštre zakonske regulative i za e-cigarete. Mnogi ljudi misle da su elektornske cigarete i IQOS isto. Razlika između elektronskih cigareta i IQOS-a jeste ta što e-cigarete ne sadrže duvan, dok IQOS sadrži. Nikotin se nalazi i u jednom i drugom uređaju, međutim kod e-cigareta on se pravi posebno i dodaje u aromama i tečnostima, dok se zagrevanjem duvana kod IQOS-a nikotin sam pravi. U mnogim zemljama su zabranjene e-cigarete, dok IQOS nije zabranjen i možete ga nositi uvek i svuda sa sobom. 

Elektronske cigarete nisu najbolje rešenje, ali su daleko bolje od tradicionalnih cigareta i nude pomoć u odvikavanju strastvenim pušačima, ali i pored toga morate znati da i u ovom slučaju postoji određeni zdravstveni rizik. 

Izvori: www.slobodnaevropa.orgwww.zjz.org.rswww.elektronskacigareta.co.rs

zdravlje,elektronske,vazduh,pluća,cigarete,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.