Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Svetski dan čokolade – umereno konzumiranje utiče pozitivno na zdravlje

Ksenija Dimitrijević 7.7.2022. Komentari

Svake godine se 7. jula obeležava Svetski dan čokolade. Kada se govori sa aspekta zdravlja, konzumiranje čokolade je dobro i poželjno, ali je bitno znati da nije svaka čokolada dobra. 

Foto: unsplash.com

Čokolada vodi poreklo iz Centralne Amerike. Dobija se od biljke kakaovac u čijem plodu se nalazi veliki broj zrna kakaa. Zbog izrazito gorkog ukusa, priprema je takva da se zrna fermentišu da bi se razvio bogat ukus, a posle toga se suše, čiste, prže, a zatim mrve. Zagrevanjem masa se pretvara u čokoladni liker u koji se dodaju zaslađivači, emulgatori, arome, kakao, buter. Sa naučne strane se  navodi da ko redovno konzumira čokoladu, može da spreči infarkt ili šlog. Oni koji uživaju u čokoladi, ali u tome ne preteruju, čine dobro za svoje zdravlje.

Nemački institut za istraživanje o ishrani je došao do zaključka da je čokolada dobra za srce i krvni pritisak, kao i da je tamna čokolada zdravija od bele. Pozitivni efekti čokolade sa većim procentom kakaoa su veći. Jesti čokoladu je dobro i vrlo poželjno, ali je bitno znati da nije svaka čokolada dobra. Čokolade prepune šećera, kao i bele, mlečne čokolade sa raznim punjenjima bi trebalo izbegavati, a u svoju ishranu uvesti samo kvalitetnu crnu čokoladu. Crna čokolada povoljno utiče na zdravlje. Bogata je antioksidansima i njenom konzumacijom smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti. Takođe, ona može dobro uticati i na vaš spoljašnji izgled, jer je crna čokolada sjajna i za kožu. Pomaže mozgu da bolje funkcioniše, podiže dobar i snižava loš holesterol.

Bitno je da uvek odaberete kvalitetnu čokoladu, onu koja ima 70 odsto i više kakao delova u sebi, a ukoliko je moguće onu koja ne sadrži šećer ili ga ima vrlo malo. I naravno i za čokoladu važi isto: jedite umereno i nemojte preterivati. Dve kockice crne čokolade dnevno biće vam sasvim dovoljne.

Izvori: www.rtvbiser.rswww.krugzdravlja.rs, www.fagor.rs

 

 

 

zdravlje,Čokolada,Slatkiš,svetski dan,svet,Medjunarodni dan,Nacionalni praznik,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.