Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Jagode – ukusna i zdrava poslastica

Kristina Petrikić 3.7.2022. Komentari

Jagode spadaju u voće koje je bogato vitaminom C. Pristupačne su, a pored toga što su ukusna poslastica, smanjuju rizik od nastanka nekih vrsta karcinoma, a pomažu i u sprečavanju razvoja bora na koži.

Foto: unsplash.com

Jagode se botanički ubrajaju u familiju ruža i mogu se gajiti na skoro svim tipovima zemljišta. Koriste se za pravljenje sokova, džemova, marmelada, slatkog, kolača i torti, ali postoji mnogo razloga zašto ovo voće treba uvrstiti u svoju svakodnevnu ishranu. Odlične su za hidrataciju organizma jer 70 odsto jagode čini voda, a trećinu vitamini. Sadrže malu količinu šećera i zato predstavljaju idealan slatkiš za dijabetičare. Najzastupljeniji vitamin u jagodama je vitamin C, koji deluje kao snažan antioksidans koji je neophodan za imunitet i pokretanje sinteze kolagena u koži. Na taj način pomaže u borbi sa gljivičnim, virusnim infekcijama i drugim upalama i promenama na koži. Dokazano je da jagode usporavaju proces starenja mozga, odnosno poboljšavaju pamćenje. Takođe, stručnjaci tvrde da su jagode dobre i za vid. Omogućavaju, ne samo sprečavanje mnogih očnih bolesti, već doprinose i postepenom lečenju postojećih bolesti. Na trećem su mestu po sadržaju elaginske kiseline koja je poznata kao supstanca koja ima sposobnost da zaustavi mutaciju ćelija karcinoma.

Kao i svaka namirnica, tako i konzumiranje jagoda ima neželjene efekte kao što su alergije, koje se najčešće javljaju kod male dece. Protein koji sadrže može da izazove alergiju na polen i hranu, pa mogu da ometaju funkciju štitne žlezde kod ljudi koji imaju problema sa istom. Simptomi koji se pojavljuju su: svrab i peckanje u ustima, oticanje usana, lica, jezika ili grla, glavobolja i u težim slučajevima problemi sa disanjem. Ukoliko primetite bilo koji od simptoma tokom konzumiranja, poželjno je odraditi testiranje i javiti se doktoru koji će vas svakako uputiti. 

Jagode se preporučuju u ishrani zbog njihovih zdravstvenih vrednosti, poboljšavanja zdravlja srca, nivoa šćera u krvi i sprečavanja nagomilavanja masti u organizmu.

Izvori: beobasta.rssepetka.rsnutricionista.org.rs

zdravlje,jagode,vitamin C,ishrana,voće,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.