Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Jun – mesec mentalnog zdravlja

Lana Stanisavljević 11.6.2022. Komentari

Ministarstvo zdravlja i predstavnici zdravstvenih ustanova proglasili su jun za nacionalni mesec mentalnog zdravlja u Srbiji. Ova odluka doneta je nakon dve godine borbi sa pandemijom virusa korona, koja je i te kako uticala na mentalno zdravlje ljudi, a ujedno ga stavila i u drugi plan.

Foto: unsplash.com

Mnogi ljudi doživljavaju zdravlje prvenstveno kao fizičko zdravlje. Život bez bolova i drugih fizičkih komplikacija većina bi opisala kao idealno zdravstveno stanje. Ipak, mentalno zdravlje je jednako važno kao i fizičko, jer su te dve vrste zdravlja povezane.

Prema određenju Svetske zdravstvene organizacije, mentalno zdravlje je stanje blagostanja u kome osoba ostvaruje sopstvene kapacitete, u kome može da izlazi na kraj sa uobičajenim životnim stresovima, da radi produktivno i ispunjeno, kao i da je sposobna da doprinosi sebi i svojoj zajednici. Mentalno zdravlje odnosi se na emocionalni, psihološki i društveni život osobe. Zahvaljujući njemu, možemo da mislimo, osećamo i donosimo odluke.

Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com

Jedna od najčešćih grešaka u razmišljanju o mentalnom zdravlju jeste smatranje da je vreme za posetu psihologu nastalo tek onda kada se mentalno zdravlje naruši. Međutim, najvažnija je preventiva, jer uticaj mnogobrojnih faktora, kao što su brz način života i veća izloženost stresu, mogu dovesti do raznih problema sa mentalnim zdravljem. U poslednje dve godine broj ljudi koji je zatražio podršku stručnjaka za mentalno zdravlje postao je veći, samim tim što se u toku pandemije kolektivno podigla svest o važnosti ove teme.

Izvori: www.crvenalinija.org

zdravlje,mentalno zdravlje,psihologija,stres,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.