Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Međunarodni dan dece žrtava vakcina

Kristina Petrikić 3.6.2022. Komentari

Svake godine se 3. juna obeležava Međunarodni dan dece žrtava vakcina. Svako ima zakonsko pravo da odlučuje da li će se dete vakcinisati ili ne. Čije je pravo snažnije, roditeljsko, dečje ili državno?

Foto; pexels.com

Vakcinacija predstavlja namerno ubacivanje uzročnika ili nekih njihovih delova u organizam sa ciljem da se izazove reakcija imunog sistema i stvori razvoj otpornosti na bolesti. Uređena je zakonom koji propisuje tačan redosled davanja vakcina kroz kalendar obavezne imunizacije. Dok se vakcine nisu pojavile u svetu, deca su umirala od raznih zaraznih bolesti i to do treće godine života. Zahvaljujući vakcinama deca više ne umiru od bolesti kao što su defterija, tetanus, male boginje, dečje paralize.

Niko ne može da tvrdi da je svaka vakcina sto odsto sigurna i bezbedna, tako da postoje neželjeni efekti vakcinacije koji mogu biti blagi, srednji i teški. Blagi efekti se javljaju na mestu primene vakcine i to su reakcije kao što su bol, otok i crvenilo. Ređe se javljaju srednji neželjeni efekti, odnosno glavobolja, vrtoglavica i povišena telesna temperatura. Najteži neželjeni efekti se javljaju retko i to su najčešće neurološke komplikacije.

Foto: unsplash.com

Roditelji koji su protiv vakcina, uglavnom su protiv zbog brige o svom detetu ili nepoverenja u institucije sistema. Najviše brinu o tome da se ne jave trajni neželjeni efekti. Pedijatri, ali i svi ostali lekari i zdravstveni radnici su u obavezi da roditelje objektivno informišu o vakcinaciji. Zvanične zdravstvene institucije moraju da stoje na raspolaganju roditeljima i na svojim sajtovima istaknu sve informacije o vakcinaciji, kao i odgovore na često postavljena pitanja.    

Odluku o samostalnoj vakcinaciji dete može samostalno da donese kada napuni 15 godina. Do tada, roditelj donosi odluku da li će dete da se vakciniše ili ne i samim tim utiče na celo društvo.

zdravlje,međunarodni dan dece žrtava vakcina,Deca,vakcine,zarazne bolesti,neželjena dejstva,roditelji,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.