Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Mitovi i tajne zdrave kose

Branka Bačko 26.5.2022. Komentari

Briga o kosi je sastavni deo svakodnevnog života. Bez obzira da li imate dugu ili kratku, ona je deo vas i podjednako iziskuje pažnju. Postoje razni mitovi kada je u pitanju pomoć za negu kose, ali mnogi saveti su ipak tačni i trebalo bi ih se pridržavati.

Foto: unsplash.com

Savet koji se obično stalno čuje je da često šišanje kose pomaže pri bržem rastu. Istina je da kosa raste iz folikula u našoj koži dok je ostatak mrtav. Dok ne utiče na rast kose, šišanje na 4-6 nedelja je dobro za održavanje krajeva, kako se procvetali krajevi ne bi više proširili. Na ovaj način se održava kvalitet kose. Takođe, procvetali krajevi se ne mogu popraviti. Brojni preparati naglašavaju da pomažu kod ovog problema, ali krajevi koji su procvetali ne mogu da se srede, tako da je najbolje rešenje šišanje ispucalih krajeva i zatim dobra nega o kosi koja će zaštititi kosu od preteranog pucanja.  

Kada je u pitanju farbanje kose, postoji čuveni mit da se farba za kosu bolje prima kada je kosa prvljava i masna. Boja najbolje prijanja na vašu kosu kada je čista, bez silikonskih ostataka i prljavštine. Preporučuje se da operete svoju kosu dan pre nego što rešite da je farbate, ali preskočite bilo kakve dodatne proizvode za negu kose nakon farbanja. Prirodna ulja u našoj kosi pomažu da boja što bolje uđe u našu vlas. Najbolje je da kosu perete 72 sata nakon farbanja da biste dali kosi dovoljno vremena da totalno upije farbu. Manje popularan mit je da kosa sedi od stresa. Ovo nema nikakve veze sa stresom, ali ima sa genetikom. Kada ćelije koje proizvode melanin (boja u kosi, pigment) prestanu da rade, kosa počinje da sedi.

Foto: unsplash.com

Oštećena kosa zahteva mnogo više pažnje negovanja zdrave kose. Kako bi se to sprečilo, važno je da svakodnevno vodite računa o kosi. Treba pažljivo birati preparate za kosu (šampon, maske, regeneratori) bez jakih sastojaka, kao i izbegavati preteranu toplotu, jer ona isušuje dlaku. Kada koristite peglu, fen i slične aparate, potrudite se da to ne bude često, a i koristite ulje nakon toga, kako kosa ne bi izgubila hidrataciju. Ukoliko imate bilo kakav problem sa kosom (masna kosa, koren, perut i slično), uvek se posavetujte sa stručnjakom.

Pored nege tela i organizma, važno je voditi računa i o kosi. Zdrava i negovana kosa nije samo oličenje lepote, već i zdravih životnih navika.

Izvori: www.rd.comwww.aarp.orgwww.functionofbeauty.com

kosa,zdravlje,nega,tajna,mitovi,opadanje kose,šišanje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.