Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Sprektar života – okrugli sto o autizmu

Kristina Petrikić 4.4.2022. Komentari

U okviru „Plave nedelje”, Psihološko savetovalište za studente SKC-a u saradnji sa Gradskim udruženjem za pomoć osobama sa autizmom (GRUPOAN) organizuje 8. aprila okrugli sto o autizmu pod nazivom „Spektar života”. Događaj će se održati u maloj sali u zgradi Banovine sa početkom u 19 časova. 

Foto: unsplash.com

Osobe sa autizmom su emotivne, žele komunikaciju kao i sve druge osobe, mogu da se obrazuju i rade. Ljudi koji će se baviti ovom temom na okruglom stolu su: plavi dečak Tadija Lazarević, prof. dr Bojan Jorgić sa Katedre za primenjenu kineziologiju Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, logoped i direktor specijalne škole na Bubnju Goran Malović, diplomirani defektolog Centra Mara Marina Milanov, roditelj deteta iz spektra autizma Emina Ilić, predsednica Udruženja za pomoć osobama sa autizmom (GRUPOANAna Lazarević i koordinatorka likovnih i edukativnih radionica u GRUPOAN-u i studentkinja Medicinskog fakulteta Katarina Jovanović.

Autizam je složeni razvojni poremećaj koji se obično javlja tokom prve tri godine života, a nastaje kao posledica različitih faktora koji utiču na razvoj mozga, njegovu strukturu i funkcionisanje. Autizam nije mentalna bolest i može se prepoznati po sledećim simptomima: izostanak kontakta oči u oči, neodazivanje na sopstveno ime, izostajanje govora i teškoće u istom, fiksacija na specifične aktivnosti i predmete i ponavljanje određenih motoričkih radnji, nemogućnost uspostavljanja socijalnih odnosa. Deca i odrasli iz spektra autima, kao i njihove porodice i bližnji, u svakodnevici nailaze na brojne prepreke od strane društva, praćeni stigmom. Svako dete sa autizmom je posebno i specifično. 

Za događaj se mogu prijaviti svi zainteresovani koji bi želeli da bolje upoznaju autizam i sve njegove spektre, međutim broj mesta na ovom događaju je ograničen. Prijava se vrši putem linka

 

zdravlje,Psihološko savetovalište za studente,SKC Niš,plava nedelja,GRUPOAN,autizam,okrugli sto,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.