Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Svetski dan borbe protiv tuberkoloze – sat otkucava

Kristina Petrikić 24.3.2022. Komentari

Svake godine 24. marta obeležava se, širom sveta, Svetski dan borbe protiv tuberkuloze sa ciljem podizanja svesti o problemima koje donosi i kako bi se upozorilo na važnost prevencije te bolesti. Ova zarazna bolest predstavlja vodeći uzrok smrti i pored toga što skoro svi slučajevi mogu biti izlečeni.

Foto: unsplash.com

Tuberkuloza je zarazna bolest koju izaziva bacil Mycobacterium tuberculosis, a nekada to mogu biti i druge vrste bacila kao što je Mycobacterium bavis i atipične mikrobakterije. Reč je o kapljičnoj infekciji koja se prenosi govorom, kašljanjem, kijanjem, putem vazduha. Zdrava osoba postaje zaražena kada dođe u kontakt sa kapljicama obolele osobe. Bolest napada najčešće pluća, ali može i neke druge organe. Najčešći simptomi su povišena telesna temperatura, malaksalost, gubitak apetita, mršavljenje, umor, noćno znojenje, otežano disanje, bolovi u grudima uz kašalj koji može biti blag, sa sekretom i uporan. Osnovne metode dijagnoze tuberkuloze su tuberkulinsko testiranje, rendgenski pregled pluća i bakteriološki pregledi. Terapija kod tuberkuloze traje od 6 do 9 meseci, zavisi od oblika bolesti. Moguće je skoro uvek izlečiti tuberkulozu uz pomoć antituberkuloznih antibiotika ili poznatijih kao antituberkulotici i uz poštovanje svih saveta lekara.

Tuberkuloza se tretira lekovima koji se nazivaju antituberkulotici. Lečenje se sprovodi kombinacijom nekoliko medikamenata. Da bi se sprečilo širenje bolesti, oboleli se nekada hospitalizuju sve do trenutka kada bolesnik više nije zarazan za okolinu, što je obično dve do četiri nedelje nakon početka terapije. Nakon tog perioda bolesnik može nastaviti s uobičajenim životnim aktivnostima. Pored terapije, savetuje se i zdrav način života, odmor, pravilna ishrana bogata vitaminima, a pre svega vitaminom C. Tako se može ojačati imuni sistem bolesnika, što može pomoći u bržem izlečenju. Lekovi koji se koriste u terapiji tuberkoloze mogu dati i neželjena dejstva. Rifampicin i izonijazid mogu izazvati neinfektivni hepatitis (toksično oštećenje jetre). Svi oni poseduju određenu dozu toksičnosti, pa se sa njima mora postupati pažljivo. Procenjeno je da se u svetu svake godine javlja oko 8,5 miliona novih slučajeva i da oko dva miliona ljudi umire od tuberkuloze. Srbija je zemlja sa srednjom stopom i ide se ka tome da uskoro bude zemlja sa niskom stopom oboljevanja i umiranja. Faktori rizika za nastanak ove bolesti su HIV infekcija, imunokompromitujuća stanja, pušenje, smanjena telesna težina, zloupotreba alkohola, droge, socijalno ugrožene kategorije stanovništva, stanovanje u zajednici sa obolelima.

Tuberkuloza nije bolest prošlosti i ne sme biti zaboravljena. Svaki čovek može da se zarazi, ali isto tako svako treba da zna da je danas tuberkuloza izlečiva ako se pravilno leči.  

Izvori: www.stetoskop.info

zdravlje,tuberkuloza,pluća,Svetski dan borbe protiv tuberkoloze,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.