Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom

Anđela Jeremić 21.3.2022. Komentari

Svetski dan osoba sa Daunovim sidromom simbolično se obeležava 21. marta. Umesto dva hromozoma koja čine 21. par, osobe sa Daunovim sindromom u svojim ćelijama imaju tri hromozoma, pa se zato ovaj sindrom naziva i Trizomija 21.

Foto: unsplash.com

Daunov sindrom predstavlja kongenitalni poremećaj sa karakterističnim izrazom lica i često se dijagnoza na osnovu toga postavlja kod novorođenih beba. Nije nasledna bolest u pitanju, već je posledica postojanja jednog hromozoma više u ćelijama deteta. Dužina života osoba sa Daunovim sindrom u ranijim godinama iznosila je u proseku oko devet godina, ali danas je, zahvaljujući blagovremenoj dijagnostici i lečenju urođenih anomalija, životni vek produžen na 50 godina i duže.

Najčešće karakteristike Daunovog sindroma su: anomalije srca ili drugih organa, povećan rizik od leukemije, smanjena otpornost na infekcije, prevremeno starenje, intelektualni disabilitet, kao i problemi sa sluhom i vidom. Za ovaj sindrom ne postoji lek, ali postoje razne ustanove i obrazovni programi koji pružaju podršku porodicama i osobama koje imaju Trizomiju 21. Postoje brojne govorne, radne i fizikalne terapije kako bi se poboljšale motoričke veštine. Zdravstveni problemi koji dolaze usled postojanja ovog poremećaja mogu se korigovati i ublažiti adekvatnom medicinskom negom.

Prema statistici, procenjuje se da je broj osoba sa ovim sindromom koji živi u Srbiji između 3.000 i 5.000. Nije lako biti različit, ali ljubav ne broji hromozome. Bitno je razumevanje, empatija i podrška.

Izvori: www.stetoskop.infowww.beo-lab.rs

zdravlje,daunov sindrom,razlicitost,Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.