Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Meteoropatija – šta je i kako se nositi sa njom?

Lana Stanisavljević 1.3.2022. Komentari

Za mnoge prolazne zdravstvene tegobe se često krivi vreme. Meteoropatija je pojam koji se ranije retko pominjao, a danas mu se pridaje sve veći značaj. Brojna istraživanja su pokazala da meteorološki faktori mogu uticati na zdravlje, jer ljudski organizam kao deo prirode prati spoljašnje uticaje i na njih adekvatno reaguje.

Foto: unsplash.com

Meteoropatija je grupa zdravstvenih simptoma i reakcija koje se ispoljavaju kada dođe do promena jednog ili više meteoroloških faktora. To nije medicinska dijagnoza, ali ipak je naučno dokazano da meteorološki faktori utiču na zdravlje. Neki od meteoroloških faktora su: temperatura, vlažnost vazduha, vetar, atmosferski pritisak i drugi. Osobe koje osećaju ove promene se nazivaju meteoropatama. Prema podacima od meteoropatije pati oko 30% populacije, međutim, svako može imati ovaj problem, jer je barem jednom osetio zdravstvene promene prilikom nagle promene vremenskih prilika. Ipak, postoje i osetljive grupe, a to su: starije osobe, deca, trudnice i osobe koje imaju hronične bolesti. Oni mogu osetiti simptome i nekoliko dana pre same promene vremena. Neki od simptoma su: razdražljivost, pospanost, manjak energije, glavobolje, bolovi u zglobovima, pa čak i pogoršanje već postojećih zdravstvenih problema.

Određeni meteorološki faktori različito utiču na naše zdravlje. Na primer, jak vetar može izazvati glavobolju i nesanicu, a olujni vetar može pojačati migrenu. Niski vazdušni pritisak i vlažan vazduh su štetni za ljude koji boluju od artritisa, a olakšanje dolazi samo sa kišom i grmljavinom, jer takvo vreme povećava atmosferski pritisak. Takođe, osobe koje su ranije doživele prelom neke od kostiju ili hiruršku intervenciju neretko prijavljuju bolove na tim mestima prilikom nagle promene vremena. Za osobe koje pate od meteoropatije važno je praćenje vremenske prognoze, ali ne zbog toga kako će se obući ili da li će poneti kišobran, već zbog biometeorološke prognoze. Biometeorologija je oblast koja izučava uticaj vremena i klime na život i zdravlje čoveka. Biometeorolozi daju svoju vremensku prognozu koja služi za lakše planiranje dana ili aktivnosti kod osoba koje su osetljive. Važno je ne uzimati lekove na svoju ruku, već isključivo nakon konsultacije sa lekarom. Za osobe koje pate od meteoropatije, presudna je zdrava ishrana, hidriranost i fizička aktivnost. Alkohol treba izbegavati, jer povećava toplinu tela i ubrzava gubitak tečnosti. Može pomoći i boravak na otvorenom ili u osvetljenim i provetrenim prostorijama ukoliko je neophodno ostati kod kuće.

Vreme se ne može kontrolisati, ali briga o zdravlju može ublažiti neželjene efekte vremena. 

Izvori: stetoskop.info, pharmanova.rs

zdravlje,meteoropatija,meteoropate,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.