Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

UN dijeta – striktna, ali efikasna

Lana Stanisavljević 15.1.2022. Komentari

UN dijeta je jedna od najpopularnijih na svetu, a mnogi se odlučuju za nju, jer je jedna od retkih u kojoj je dozvoljeno konzumiranje hrane poput slatkiša. Ova dijeta ne zahteva gladovanje i odricanje, ali da bi pokazala rezultate, zahteva strogu disciplinu.

Foto: unsplash.com

UN dijeta je režim ishrane bez gladovanja, na šta i ukazuje njen naziv koji u prevodu znači ne-dijeta. Zasniva se na kombinaciji četiri grupe namirnica u koje spadaju proteini, skrobovi, ugljeni hidrati i vitamini (voće). Svaki dan se jede jedna grupa namirnica, a zatim se ciklus ponavlja. Prvi dan rezervisan je za proteine, drugi za skrobove, treći za ugljene hidrate, a četvrti za vitamine – voćni dan. Striktno sprovođenje ove dijete dovodi i do promene metabolizma, pa se izgubljeni kilogrami ne vraćaju. Na ovom režimu ishrane se ne sme biti duže od 90 dana. Ako je potrebno oslabiti manje kilograma, dijeta se prekida ranije, ali tada ne dolazi do promene metabolizma. Ukoliko je potrebno opet držati dijetu, mora proći najmanje tri meseca od prve.

Opšta pravila dijete su da za svih 90 dana, doručak bude voće. Jedu se dve iste voćke, jedna banana ili šaka sušenog voća. Nakon 7 ciklusa, odnosno 29. dana je vodeni dan i tada se pije samo voda. Konzumacija kafe i čaja je dozvoljena, ali bez šećera. Razmak između obroka za vreme proteinskog dana je četiri sata. Za vreme skrobnog i dana ugljenih hidrata tri sata, a za vitaminski dan dva sata. Posle 20.00 časova ne treba jesti. Sve što je navedeno mora se konzumirati, jer ima svoju ulogu u organizmu. Voće je obavezno za doručak, jer najbrže daje energiju, kao i čokolada trećeg dana, jer štiti organizam od moguće alergije. Količine hrane su veće od uobičajenih, a namirnice podešene našim uslovima i podneblju. Mora se biti dosledan i uporan. Može se desiti da prvih deset dana ne dođe do gubitka kilograma, ali da onda počne nagli gubitak. Posle 90 dana dijete, još 90 dana za doručak se jede voće, dok se za ručak i večeru vraća na uobičajeni način ishrane.

UN dijeta zahteva visok stepen discipline i upornosti, ali su rezultati uglavnom sjajni, a najvažnije je da nema jo-jo efekta (gubitak, a zatim vraćanje kilograma), gladovanja i odricanja od omiljene hrane.

Izvori: dietx.rswww.dijeta.net

zdravlje,un dijeta,dijeta,ishrana,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.