Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Volumetriks dijeta – jednostavan način kotrole ishrane

Anđela Jeremić 17.12.2021. Komentari

Zimsko vreme je obično period u kome većina dobije višak kilograma zbog smanjene fizičke aktivnosti i drugih okolnosti. Upravo zbog toga mnogi pribegavaju kontroli ishrane i dijetama. Jedna od dijeta koja vam može pomoći je volumetriks dijeta. Ona važi za dijetu koja ne podrazumeva gladovanje.

Foto: unsplash.com

Volumetriks dijetu je kreirala nutricionistkinja Barbara Rols. U program ove dijete spada jednostavan način kontrole ishrane, bez gladovanja, kao i redovno vežbanje. Međutim, što se vežbanja tiče, nema napornih treninga, već laganih kardio treninga, sem u slučaju kada neko želi uporedo i da trenira, što je odluka same osobe. Preporuke je 30 do 60 minuta dnevno fizičkih aktivnosti. Zasniva se na ishrani u kojoj bi trebalo da se konzumiraju veće porcije niskokalorične hrane. Kada je reč o visoko kaloričnoj hrani, poput mesa i mleka, treba biti suzdržan od obilnijih porcija. Takođe, dodavanje vode obroku dodaje gustinu bez kalorija što zapravo znači da su supe i smutiji, kao i hrana koja sadrži velike količine vode od dodatne pomoći. Dakle, oslanja se na energetsku vrednost namirnica i sadržaj vode, zbog čega se kilogrami mogu izgubiti, a sprečavaju se problemi sa šećerom, holesterolom, depresijom, umorom. Ove namirnice se mogu jesti u neograničenim količinama u toku dana pa ne dolazi do gladovanja. Bitno je pomenuti da namirnice visoke energetske vrednosti poput ulja, orašastih plodova, sireva, krekera, čipsa, grickalica, kolača, keksa, čokolade, nisu zabranjene. U njima se može povremeno uživati u manjim količinama. To važi i za alkohol i kofeinske napitke. Jednostavni prikaz kako ostajete siti dok pazite na unos je da na primer jedan tanjir obične supe ima istu kalorijsku vrednost kao i jedan zalogaj pljeskavice, pri čemu svako od nas uvek teži da pojede obilniju količinu hrane, što je u ovom slučaju ceo tanjir supe. Ovakvim načinom ishrane lakše se kontroliše osećaj gladi, a ova dijeta je u vrhu liste najefikasnijih za prirodno skidanje kilograma.  

U sklopu ove dijete namirnice se dele u četiri kategorije po gustini. U prvu kategoriju spada nemasno mleko i nisko-masni mlečni proizvodi, voće i povrće sa malom količinom ugljenih hidrata (sa visokim sadržajem vode), supe od povrća. Druga kategorija podrazumeva ostalo voće i povrće, meso sa manje masnoća kao što su riba i piletina, pahuljice, integralne žitarice, a treća meso, stari i masni sir, orašaste plodove i suvo veće, pica, pomfrit, sladoled, domaći nisko-masni kolači. Četvrta kategorija je već ona u kojoj imamo krekere, grickalice, čokoladne kolače, slatkiše, puter, ulja, alkoholna pića, gazirana pića i kupovni sokovi. Ove kategorije su bitne jer zbog njih se mršavi zdravo, a osoba koja se odluči za ovaj način ishrane može imati osećaj da jede više, dok se zapravo gubi kilograme. Namirnice iz prve kategorije bi trebalo da jedete svakog dana, namirnice druge svakog drugog dana. Namirnice iz treće jednom u pet dana, dok ove iz četvrte povremeno ali u manjim količinama. Preporuka je da dnevno imate tri glavna obroka i užinu, mada u toku celog dana možete jesti nešto iz prve kategorije.  

Foto: unsplash.com

Svaka dijeta ima svoje prednosti i mane. Svakako, pre nego što donesete odluku o promeni načina ishrane, posavetujte se sa nutricionistom. Nisu sve dijete pogodne za određeni organizam, pogotovo ukoliko postoji određeni zdravstveni problem. Volumetriks dijeta je zdrav pristup mršavljenju. Radi se o uravnoteženoj ishrani koja omogućava da se osetite sito i pored toga što mršavite. Može se prilagoditi budžetu svake osobe, a ne zahteva specijalne kulinarske sposobnosti. Ono što je mana je to što briga o kalorijskoj gustini hrane može biti naporna u određenom trenutku, ali kada se naviknete, ne predstavlja problem. Osobe sa dijabetesom koje moraju da broje ugljene hidrate, ljudi koji su imali barijatrijsku operaciju, kao i oni koji imaju problema sa bubrezima, treba da budu pod dodatnim nadzorom lekara.  

Volumetrijski plan ishrane vas može naučiti kako da napravite bolji izbor namirnica.

Izvori: www.dijeta.netdijetarecepti.rssmrsajbrzo.rswww.magicnobilje.com

 

zdravlje,volumetriks dijeta,ishrana,dijeta,mršavljenje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.