Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

HIV i AIDS – informisanost je važna u službi prevencije

Anđela Jeremić 6.12.2021. Komentari

Prvi decembar se svake godine obeležava kao Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a. U Srbiji je od samog početka ove godine prijavljeno 120 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je kod 34 osobe novodijagnostikovan (što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu), dok je sedam osoba preminulo od AIDS-a (side).  

Foto: unsplash.com

Često dolazi do zabune, pa je važno prvo napomenuti da HIV i AIDS nisu isto. Osobe koje su pozitivne na HIV ne moraju da imaju i AIDS, dok osoba koja ima AIDS ima i HIV. HIV (virus humane imunodeficijencije) je virus koji dovodi do slabljenja imunog sistema pri čemu organizam ima manju sposobnost da se bori protiv infekcija i pojedinih tumora. To je hronični i progresivni proces koji traje tokom celog života inficirane osobe. AIDS, odnosno sida, predstavlja poslednji i najteži stadijum ove infekcije u kome imunitet toliko oslabi da se ne može izboriti ni sa prehladom. Ova bolest je još uvek neizlečiva. HIV infekcija se prenosi preko određenih telesnih tečnosti zaražene osobe: krv, presemena i semena tečnost, vaginalni sekret, rektalni sekret, majčino mleko. U velikom broju slučajeva, on može ući u organizam preko sluzokože usta. Ove tečnosti moraju biti u direktnom kontaktu sa sluzokožom, oštećenom kožom ili ukoliko su direktno ubrizgane u krvotok. Putevi preko kojih se infekcija najčešće dobija su: nezaštićeni seksualni kontakt sa inficiranom osobom (analni, koji je najrizičniji, kao i vaginalni), pored čega se i oralni seks smatra rizikom od prenošenja. Prisustvo drugih polno prenosivih bolesti povećava opasnost od dobijanja HIV-a.  

Ova infekcija prolazi kroz različite stadijume, a inficirana osoba ne mora imati simptome, što je jedan od najvećih problema. Takođe, utvrđeno je postojanje dva tipa virusa:  HIV1 i HIV2, gde je prvi opasniji i progresivniji. Period inkubacije traje od dve do četiri nedelje kada nema simptoma. Nakon toga nastaje akutni retrovirusni sindrom (ARS), pri čemu se javljaju simptomi poput: povišene temperature, bolova u grlu, iscrpljenosti, glavobolje, bolova u mišićima, povećanje limfnih čvorova, osipa, dijareje. Ovi simptomi mogu nestati i bez lečenja. Sledeća hronična latentna (skrivena) faza je opasna, jer tokom ovog perioda većina inficiranih nema nikakve simptome, a može trajati i preko deset godina. Nakon infekcije, HIV napada krvne ćelije pod nazivom CD4 ćelije koje regulišu imuni sistem, pa sa padom njihovog broja dolazi do smanjivanja odbrambenih sposobnosti organizma protiv drugih infekcija i tumora. Rani simptomi, tačnije rana progresija infekcije u bolest AIDS (side), ima simptome poput: manjka energije, gubitka težine, prekomernog znojenja, čestih bakterijskih vaginoza, abnormalnih rezultata PAPA testova, zapaljenja male karlice, ljuštenja kože, manifestacija herpesa i čireva na genitalijama.  

Foto: unsplash.com

S obzirom da je ova bolest često bez simptoma u samom početku, obavezno je testiranje kako bi se sigurno utvrdilo da li ste pozitivni ili ne. Testiranje je dobrovoljno, poverljivo i anonimno. Enzimski imuno test (EIA, ELISA) detektuje antitela na HIV u krvi, pljuvački i urinu, a rezultati se dobijaju u roku od dve nedelje, dok se brzim testovima rezultati dobijaju znatno brže. Ukoliko je jedan od ovih testova pozitivan, neophodno je odraditi još jedan test, odnosno test indirektne imunofluorescencije (IFA), koji se radi da bi se konačno potvrdio rezultat. Kako bi rezultati bili validni, neophodno je da prođe određeno vreme od rizičnog kontakta. Taj period se zove prozor i može trajati drugačije u zavisnosti od osobe do osobe, ali uglavnom je to od šest do osam nedelja od trenutka kontakta. Ukoliko dođe do akcidenta, odnosno kada znate da ste imali kontakt preko: uboda na inficiranu iglu, posekotine koja je bila u interakciji sa infektivnim materijalom, pucanja zaštite u toku seksualnog odosa, u roku od 24 sata do najkasnije 48 časova se može započeti postekspoziciona profilaksa (PEP)Preekspoziciona profilaksa (PrEP) važi za osobe koje su u visokom riziku od inficiranja. Kako ne štiti samo od HIV-a, korišćenje zaštite je svakako važno zbog rizika od dobijanja ostalih polno prenosivih bolesti. Preporuka je da se obratite lekarima kako bi vam dali više informacija i kako biste prošli sva preporučena testiranja. Ona se najčešće daje četiri nedelje, a započinju je i prepisuju lekari na Infektivnoj klinici na odeljenju za HIV i AIDS. 

Trenutno ne postoji lek koji može izlečiti HIV, ali postoji više grupa lekova koji se najčešće uzimaju u kombinacijama, kako bi se virus tretirao i znatno produžio život obolelima (HAART ili ART terapija). Kao prevencija na prvom mestu važna je tačna informisanost, jer često ljudi nisu upoznati kako se razvija ova bolest i pored toga što spada u opasnu grupu virusa. Korišćenje zaštite je obavezno, kao i preporuka da se ne upuštate u rizične seksualne odnose. Od velike je važnosti da osoba koja živi sa HIV-om svom partneru to i saopšti, kao i da o tome obavesti prethodne seksualne partnere kako bi se sprečilo dalje prenošenje i sačuvalo njihovo zdravlje. Kada planirate pirsinge i tetovaže, vodite računa da to radite na pravom mestu gde je sve sterilno.

Za sve informacije i pomoć, možete se obratiti bez uputa lekara i zdravstvene knjižice tokom cele godine, svakog radnog dana od 8 do 13 časova Institutu za javno zdravlje, Bulevar dr Zorana Đinđića 50, prizemlje, soba 37, kao i putem telefona 018/453-95-39. Udruženje građana Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje Potent nudi podršku i pomoć, a više informacija o tome možete pronaći na njihovom sajtu. Takođe, Timočki Omladinski Centar u okviru projekta Mladi u riziku ima za cilj prevenciju i brigu o mladima, kao i zagovaranje za osiguranje HIV servisa u Srbiji, a testiranje vrši i u Nišu (u zavisnosti od broja prijava), uz obaveznu zaštitu podataka. 

Izvorilekar-savetnik.comwww.zdravlje.org.rswww.biomedicazavod.rsunijaplhiv.rszzzzsbg.rs

zdravlje,hiv,aids,sida,polno prenosiva bolest,prevencija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.