Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Sve što niste znali o glutenu

Natalija Jović 1.12.2021. Komentari

Gluten je prisutan u svakodnevnoj ishrani i ima važnu ulogu. U poslednje vreme se ipak govori o štetnosti glutena, kako kod onih koji imaju problema sa alergijom, tako i šire, zbog čega je sve veći broj ljudi koji koji prelazi na bezglutensku ishranu na preporuku lekara ili samoinicijativno.  

Foto: unsplash.com

Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, ječam, zob, raž, od kojih je pšenica je jedna od najčešće konzumiranih na svetu. Ipak, gluten može izazvati različite poremećaje od autoimunog (celijakija), preko alergijskog (alergija na pšenicu) pa sve do imunološkog, koji se odnosi na preosetljivost na gluten. Kada se svakodnevno koristi, vremenom organizam izgradi intoleranciju (preosetljivost) na ovaj protein. Simptomi se javljaju ubrzo nakon konzumiranja hrane koja sadrži ovaj protein, pa često dolazi do nadimanja, pojave glavobolja i migrena, gasova, upalnih procesa na koži, zadržavanja tečnosti u organizmu. Za razliku od intolerancije, alergija na gluten je agresivna reakcija imunološkog sistema do koje dolazi kada imunološki sistem prepozna gluten kao štetan. Simptomi mogu biti blagi, ali i veoma intenzivni pa dolazi do osipa, oticanja kože i do anafilaktičkog šoka, koji može dovesti do smrtnog ishoda ukoliko se na vreme ne ukaže medicinska pomoć.Važno je napraviti razliku između celijakije i alergije.

Celijakija je trajni poremećaj podnošenja glutena. To je sistematsko oboljenje koje je genetski predodređeno i zahteva apsolutno isključivanje glutena iz ishrane, jer on oštećuje zid creva i ne dolazi do apsorpcije vitamina, minerala i drugih hranljivih materija što dovodi do opasnosti i poremećaja zdravlja. Može se javiti u bilo kom životnom dobu. Simptomi celijakije su obično vezani za probavni sistem: hronični problemi sa stolicom, bol u stomaku, mučnina, povraćanje, malaksalost, gubitak telesne težine, nedostatak vitamina i minerala, anemija, a uz sve to i neraspoloženje. Dijagnostika ponekad može biti otežana i dugotrajna, a celijakija može zahvatiti i gotovo sve ostale organe. Neki od simptoma u tom slučaju ipak mogu ukazivati i na neku drugu bolest, ali uglavnom su povezani sa ovim. Mogu se javiti poremećaji krvi, rasta, razvoja, kože, kose, noktiju, problem sa jetrom, kardiovaskularnim sistemom, plućima, bubrezima, mišićno-koščanog sistema... Celijačna kriza predstavlja značajno pogoršanje koje može ugroziti život, posle koje je neophodno bolničko lečenje. 

Foto: unsplash.com              

Osobe koje su netolerantne trebalo bi da izbegavaju pekarske proizvode i sve one koji sadrže gluten. Isključivanje ovih namirnica može pomoći organizmu da što pre zaleči zapaljenske procese koji se odvijaju, da popravi ostale funkcije koje su bile oštećene, kao i da utiče na prevenciju pojave kancera. Danas se proizvodi sve više namirnica koje su bezglutenske. Kinoa, pirinač, kukuruz, proso, heljda, amarant su žitarice koje ne sadrže gluten. Ovas često pravi zabunu, jer po svojoj prirodi ne sadrži gluten, ali zbog bliskosti industrijske prerade sa pšenicom neretko može da ima gluten u tragovima. Preporučuje se konzumacija svežeg voća i povrća, namirnica koje sadrže biljne i životinjske proteine, kao i zdrave masti. Pored brojnih vitamina i minerala, u povrću i voću ima magnezijuma i folata koji mogu nedostajati organizmu ukoliko se prati bezglutenski režim ishrane. Takođe, zbog ove ishrane mogu nedostajati hranljive materije kao što su cink, kalcijum i vlakna zbog čega je važno da se u jelovnik uključe bademi, laleno seme, orasi, indijski orah, čia semenke, semenke suncoreta i bundeve. Treba obratiti pažnju na deklaracije na proizvodima, jer neki mogu biti na bazi pšenice kao što su određena pića, pogotovo alkoholna, ali i sirupi i drugi proizvodi za negu.

Ukoliko sumnjate da imate bilo koji problem sa glutenom ili ako primetite da Vam smeta i odlučite da ga izbacite iz ishrane, posavetujte se sa svojim lekarom. Razmislite o štetnosti namirnica koje koristite svakodnevno, jer mnoge kriju svoje negativno dejstvo. 

Izvori: celijakija.rstotallywellness.rs

 

 

 

 

zdravlje,alergija,celijakija,protein,gluten,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.