Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Novembar je mesec borbe protiv bolesti zavisnosti

Kristina Petrikić 18.11.2021. Komentari

Novembar je posvećen borbi protiv bolesti zavisnosti. U svetu se ne zna tačan broj onih koji se suočavaju sa ovim problemom, jer je retko ko svestan i priznaje da ima zavisnost prema nečemu, pa se mnogi ne leče. Upravo zbog toga je pomenuti mesec posvećen ovoj temi i služi da podigne svest kod ljudi, kao i da pomogne da se te osobe ohrabre i krenu da se suočavaju sa problemom.

Foto: unsplash.com

Bolest zavisnosti je hronična recidivantna bolest mozga,tj. moždani poremećaj koji se definiše kao preterana, patološka vezanost za neke supstance ili neke nematerijalne stvari uz neodoljivu, teško savladivu želju da se nastavi sa uzimanjem. Kada se govori o zavisnosti, najčešće se misli na narkomaniju, alkoholizam, lekove, nikotin, kofein, ali zavisnost se može razviti i u odnosu na druge objekte, kao što su kockanje i kladionice. Međutim, u savremenom svetu postoji i mogućnost zavisnosti od interneta i društvenih mreža. Ove bolesti direktno i indirektno utiču na sve faze života pojedinca, ali i njegove porodice. Nastanak ovakvih pojava ima razne faktore od društvenih, porodičnih, školskih pa do ličnih. Dostupnost je postao veliki neprijatelj, kao i mišljenje koje je pogrešno izgrađeno i podrazumeva prihvatanje određenih štetnih stvari kao trend. 

Mladi koji počinju da koriste duvan, alkohol, tablete ili ilegalne droge, u riziku su da postanu hronični korisnici, tj. zavisnici. Zato je veoma bitna primarna prevencija, tj. sprečavanje nastanka bolesti zavisnosti. Oko 200.000 ljudi godišnje umre od posledica upotrebe psihoaktivnih supstanci. Mladi najčešće stiču svoja prva iskustva sa drogom i alkoholom u periodu adolescencije. Tada se od mladih osoba očekuje mnogo više, imaju više obaveza, opterećeni su svojim izgledom, imaju pad samopouzdanja ili imaju previše samopouzdanja. Odlučuju o svom budućem zanimanju, profesiji, pokušavaju da stvore ekonomsku nezavisnost i da oforme neki svoj identitet. U pokušaju da savladaju sve teške trenutke, počinju da koriste duvan i alkohol, ali u mnogim slučajevima i razne droge. Svaka štetna supstanca pokazuje različito dejstvo kod osoba. Kod zloupotrebe tableta, lako može doći do predoziranja i trovanjaUpotrebe raznih droga može izazvati različite posledice kao što su: promene raspoloženja, pojava destruktivnog i agresivnog ponašanja, izazivanje halucinacija, stvaranje nemira, jačanje osećaja ugodnosti i osećaja gladi, može doći do trovanja, gubljenja svesti i smrti. Droge oštećuju skoro sve organe u organizmu, a dugotrajna upotreba dovodi do trajnih oštećenja. Postoji psihička i fizička zavisnost od psihoaktivne supstance. Alkohol, sedativi i opijati dovode i do jedne i do druge zavisnosti, dok ostale droge uglavnom dovode do stanja psihičke zavisnosti, čiji simptomi nekada mogu biti vrlo izraženi, te mogu uticati na pogoršanje celokupnog psihofizičkog stanja zavisnika. Alkoholizam je bolest koja se razvija godinama, a najčešće se javljaju oboljenja digestivnog trakta i centalnog nervnog sistema. Po broju obolelih, alkoholna bolest se nalazi na trećem mestu, i to iza kardiovaskularnih bolesti i tumora. 

Foto: unsplash.com

Pušenje duvana dovodi do pojave mnogih bolesti. Duvan slabi organizam i utiče na normalno funkcionisanje iz senke, jer obično pušači nisu svesni da im se određeni zdravstveni problemi pojavljuju zbog cigareta ili ih zanemaruju. Efekti nikotina na centralni nervni sistem se pojavljuju ili deluju na isti mehanizam kao droge poput heroina ili kokaina, prouzrokujući modifikaciju nekih telesnih funkcija. Nikotin može da ubrza mentalne procese, uzrokuje pravu anksioznost, da poboljša fizičko funkcionisanje kao i stvaranje prijatnih osećanja. Pored toga, duvanski tim utiče i na okolinu, na pasivne pušače koji unose iste hemikalije kao aktivni pušači, samo u manjoj koncentraciji. Trećina duvanskog dima ostaje u plućima pušača, dok dve trećine dima izađe u vazduh i ponovo ga udišu i pušači i nepušačiDugotrajna upotreba kafe i energetskih napitaka takođe izaziva zavisnost na koju se ne obraća pažnja i za koju mnogi ne misle da je bolest zavisnosti. Oni na organizam deluju kao stimulansi, smanjuju znake umora i povećavaju pažnju. Veće količine, zbog kofeina, iritiraju mišiće, izazivaju grčenje srčanog mišića i snižavaju pritisak, a mogu da izazovu i hronično trovanje.

Zavisnost od kocke se razvija postepeno i obično osoba ni ne primećuje da je problem već tu. Kod drugih supstanci koje stvaraju zavisnost postoji reakcija celog organizma koji signalizira da se u telu nalazi nežeIjena materija, međutim, kod kockanja nema takvih signala. Zato je izuzetno važno da osoba bude svesna onoga šta radi i kakve su posledice toga, u čemu mu mogu pomoći i bliski ljudi, koji nekada ne shvataju da stalni odlazak do kladionice preti da postane ozbiljan problem i ulaze u to zajedno sa onim ko je zavisnik. Dokazano je da kocka može da stvori goru zavisnost i od droge. Ne možemo da izostavimo ono što nam je savremeno doba donelo. Prekomerno korišćenje interneta utiče da osoba izgubi realnu sliku o svetu oko sebe i postane zavistan od onoga što gleda svakog dana. Ovo predstavlja savremen oblik zavisnosti koji se manifestuje kao stanje pojedinca u kome je upotreba interneta postala dominantna životna aktivnost koja ga izoluje u odnosu na ostale društvene tokove, i koja stvara negativne posledice po njega i njegovu okolinu. Znaci, tj. simptomi internet zavisnosti su: promenjeno ponašanje, provođenje sve više vremena za kompjuterom i internetom, prekid školovanja ili radnog odnosa, zanemarivanje drugih obaveza i interesovanja, problemi sa koncentracijom i pamćenjem, nesanica, problemi sa kičmom, vidom, sluhom… Osim svega navedenog, postoje i razne druge žudnje, npr. za hranom, slatkišima, adrenalinom i brojne druge, manje zastupljenje. Sve ove bolesti se mogu izlečiti uz snagu sopstvene volje. Da bi osoba rešila problem zavisnosti, prvo mora prihvatiti da ima problem i imati ogromnu podršku porodice i bliskih ljudi. Odvikavanje u težim slučajevima zahteva i medicinske tretmane. Ovo je jedan veoma dug period, period ohrabrivanja, podrške i prevazilaženja problema.

Bolesti zavisnosti jesu jedan od najvećih problema društva i pojedinca, ali rešenje uvek postoji ukoliko želite da pomognete sebi ili bliskoj osobi. Nije sramotno pričati o ovoj temi, zato kada pomislite da imate neki od ovih problema, reagujte.

Izvori: www.batut.org.rswww.actavis.rswww.dzsrbobran.rswww.stetoskop.info

zdravlje,društvo,bolesti zavisnosti,zavisnost,alkoholizam,narkotici,Droga,duvan,nikotin,kofein,internet,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.