Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Koliko znamo o dijetama i kako one utiču na zdravlje?

Natalija Jović 4.11.2021. Komentari

Poslednjih godina su mnogi svetski trendovi doveli do toga da se stvori zabluda o perfektnom fizičkom izgledu. Višak kilograma se smatra nedopustivim i iskazuje neodgovorno ponašanje prema telu. Upravo zbog toga, mnogi se odlučuju da krenu na modifikovani način ishrane − dijetu.

Foto: unsplash.com

Oduvek je važilo pravilo da kada god primetimo koji kilogram viška, odlazimo na famoznu dijetu. U njima vidimo spas za lepši i bolji izgled, ali iza toga krije se i negativni uticaj na naše zdravlje, naročito onda kada smo je sami sebi prepisali. Ono što bi trebalo da zanima sve ljude kada su u pitanju dijetejeste to kako da pristupamo samoj i kako se zapravo pravilno ona konzumira. Dijete nisu samo popularne kod ženske populacije, već je to postao trend i za muškarce, međutim, zbog standarda koji su postavljeni u društvu, devojke se pre odlučuju za ovaj korak. Dijete mogu biti korisne i zdrave, ali samo ukoliko ste dovoljno informisani i vodite računa. 

Pre nego što se donese odluka, potrebno je otići kod nutricioniste i odraditi individualne testove, kako bi se utvrdilo da li postoji problem u organizmu, koji i saznati šta je našem organizmu zapravo potrebno. Takođe, važno je da shvatimo da je dijeta prvenstveno način ishrane, a ne samo gubljenje kilograma na lakši način. Većina ljudi sastavlja svoju dijetu na svoju ruku tako što odlučuju koje su hranljive materije potrebne, koliko kalorija mogu da unesu. Obroke ne treba smanjivati na svoju ruku. Bitno je unostiti onoliko hranljivih materija koliko naše telo traži da bi normalno i zdravo funkcionisalo. Do problema dolazi i onda kada se ne poštuju pravila i kada se nametne strogi režim ishrane. Kada organizam ne dobija dovoljno hranljivih materija koje su potrebne, telo ne može normalno da funkcioniše, a ćelije u našem organizmu ne mogu pravilno da se razvijaju.

Foto: unsplash.com

Još jedan problem koji se ovde javlja je kršenje onih pravila kojih smo se pridržavali. Naše telo navikne na određeni režim ishrane, a kada dođe i to najmanje promene, organizam se nađe u stanju šoka. Najčešće se dešava da se slatkiši izbace što može dovesti do pada šećera u organizmu i traži da se to nadoknadi. Javljaju se negativni efekti mentalne, ali i fizičke prirode u toku rane faze šećerne apstinencijalne krize kao što su depresija, anksioznost, mentalna zamagljenost, još veća žudnja za hranom, glavobolje, zamor, vrtoglavica. To znači da skidanje sa šećera ume da bude veoma neprijatno, što bi nekima moglo da oteža pridržavanje promenjenog režima ishrane. Kada se prekrši režim, obično se unosi veći broj kalorija, jer postoji veća žudnja za namirnicama koje su zabranjene, što u slučaju šećera može uticati na mogući dobitak dijabetesa. Pored svega ovoga, prateći problemi usled neadektavnog poštovanja dijete mogu izazvati i niz drugih negativnih pojava kao što su problemi sa crevima, totalni gubitak apetita, poremećeni menstrualni ciklus, grčevi u nogama i mišićima, problemi sa pamćenjem. Kada primetite da dijeta ne odgovara vašem telu i da ste i psihički iscrpljeni, savet je da prekinete sa njom. 

Dijete su postale manija ka kojoj hrli sve više ljudi, ali evidentno je da one imaju i negativne strane. Bilo da se odlučite za nju zbog zdravstvenih razloga ili zbog svog izgleda, posavetujte se sa nutricionistom i stručnim licem, kako ne bi došlo do zdravstvenih komplikacija. 

Izvoriwww.bbc.commogujatosama.rs

zdravlje,dijeta,dijete,negativni uticaj dijete,mršavljenje,trend,izgled,kilogrami,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.