Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Nokti su ogledalo zdravlja

Ksenija Dimitrijević 15.10.2021. Komentari

Zdravlje noktiju nije važno samo zbog izgleda i lepote, već i za zdravlje celokupnog organizma. Negovani i zdravi nokti upućuju na to da je organizam u dobrom stanju, a promene na njima mogu ukazati na tegobe i razlog su za pomoć lekara.   

Foto: unsplash.com

Nokti su sastavljeni od belančevine keratina, te zadržavaju manje vode i zbog toga su tvrde strukture. Oni štite krajeve prstiju od povreda, jer se tu nalaze nervni završeci. Bolesti noktiju mogu se javiti kao bolest samog nokta ili kao manifestacija neke druge bolesti u organizmu. Najčešći uzroci infekcije nokta su gljivice. Ako se utvrdi gljivična infekcija, određuje se odgovarajuća terapija. Prema izgledu noktiju, iskrivljenom obliku ili neuobičajenoj boji, često se mogu prepoznati razne bolesti, kao što su oboljenja srca, bubrega i jetre. Žuta boja nokta obično ukazuje na gljivičnu infekciju ili psorijazu. Ukoliko je reč o jarkožutoj boji, onda postoji mogućnost postojanja sindroma žutih noktiju koji nagoveštava problem sa zadržavanjem veće količine tečnosti u organizmu. Međutim, ova boja se javlja i kod pušača, obično na kažiprstu. Plavičasta boja ukazuje na ozbiljna stanja, uključujući upalnu bolest creva i mogu biti znak da vam telo ne dobija dovoljno kiseonika. Zelena boja ukazuje na bakterijsku infekciju i obično se javlja kod ljudi čije su ruke stalno u vodi. Bakterija koja izaziva ovu infekciju (Pseudomonas Aeruginosa) živi u toploj sredini gde se lako razmnožava. Bakterijska infekcija noktiju je ozbiljna pretnja celopkupnom zdravlju, ali se za razliku od gljivične infekcije leči mnogo brže i uspešnije antibioticima i pojačanom negom.

Uzroci oštećenja noktiju mogu biti spoljašnji i unutrašnji faktori. Spoljašnji faktori se odnose na upotrebu raznih detardženata, izloženost jakim sredstvima za čišćenje, grickanje noktiju, česta upotreba odstanjivača laka (acetona), izloženost suncu i vodi duži vremenski period. Takođe, UV lampe koje se koriste kod brzog sušenja noktiju posle lakiranja u kozmetičkim salonima, mogu stvoriti probleme ili čak melanom (tumor kože) ispod nokatne ploče. Unutrašnji faktori su brojni, rasa, starosno doba, nedostatak vitamina, čak i upotreba nekih lekova ili neke druge promene. Bolesti ostavljaju trag na noktima, pa se mogu naći tačkasta udubljenja, brazde i zadebljanje ploče nokta. Bele tačke često nastanu nakon povrede i prođu kada nokat izraste. Tamne brazde nastaju zbog krvarenja ispod nokta koje nastaje i zbog najmanje traume. 

Foto: unsplash.com

Zdravi nokti su glatki, blago zakrivljeni, čvrsti i ružičaste boje. Nokti rastu brže leti, ali i kada je žena u drugom stanju. Loša ishrana može usporiti rast noktiju. Zanoktice i nokti ne treba da se grizu, jer se tako može oštetiti tkivo. Putem ishrane potrebno je osigurati dovoljan unos belančevina, voća i povrća. Za zdrave nokte potrebno je i izbegavanje dugotrajne izloženosti vodi i sapunu zato što oni isušuju kožu nokta. Važno je unositi adekvatnu količinu proteina, pogotovo aminokiselina koje se nalaze u mesu, jogurtu, luku, ribi i siru. Vitamin B poznat je kao opštevažan za zdravlje, ali pogotovo za nokte, kosu i kožu. Pored biotina, najvažniji je vitamin B12 i folna kiselina, odnosno vitamin B9. Najbolji izvori ovih vitamina su kikiriki, badem, avokado, losos, banana. Vitamin C jača nokte unošenjem voća i povrća, dok pušenje troši vitamin C i šteti noktima. 

Ukoliko ste primetili bilo kakvu promenu na svojim noktima, ne ignorišite je, već se obratite lekaru. Povratite zdravlje noktiju zdravom ishranom i zdravim načinom života. 

Izvori: www.plivazdravlje.hrzdravlje.avaz.baminutzamene.com

zdravlje,Nokti,gljivice,infekcija,ishrana,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.