Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Psihološki imunitet presudan za suočavanje sa stresnim situacijama

Jelena Ilić 12.10.2021. Komentari

„Psihološko savetovalište za studente” održalo je 11. oktobra deveti sajam mentalnog zdravlja u hali Univerziteta. Teme sajma obuhvatale su psihološki imunitet, značaj brige o sebi, definicije mehanizama odbrane, umetnost između misli i osećanja, a i psihoterapiju i savetovanje. 

Foto: Nataša Spasovski

Volonteri su na svojim štandovima bili otvoreni prema posetiocima koji su imali mogućnost da se oprobaju u radionicama, a i da im saopšte sve o važnostima teme koje su označavale štandove. Oblasti iz psihologije koje su bile dostupne na štandovima bile su o psihološkom imunitetu, značaju brige o sebi, psihoterapiji i savetovanju, terapiji umetnošću i vrstama mehanizama odbrane

To je tradicija koju održavamo svake godine. Na ovom sajmu će biti priče o strategijama koje su bitne za suočavanje sa stresom za ojačavanje samog psihološkog imuniteta u današnjem vremenu – kaže koordinatorka sajma, Milana Stamenković. Bliže je objasnila pojam psihološkog imuniteta i objašnjava da je psihološki imunitet zapravo otpornost našeg organizma da se suočava sa nedaćama sa kojima se susreće i to na pozitivan način. Ne mora uvek da bude pozitivan, ali bitno je da u nekoj negativnoj situaciji bar pronađemo neku pozitivnu stvar i da nas gura napred – zaključuje Stamenković. 

245176346 612555309789961 5907928219250558279 n

Foto: Nataša Spasovski

Na drugom štandu o vrstama mehanizama odbrane volonteri su kroz interaktivne igrice i slike bliže objasnili kako se čovek brani od neprijatnih iskustava. Mehanizmi odbrane su nesvesni načini reagovanja na različite frustracije. Potiskivanje, negacija ili poricanje realnosti, racionalizacija, projekcija, reakciona formacija, pomeranje i regresija su vrste mehanizama odbrane koji su definisani od strane volontera. Osnovni mehanizam je potiskivanje i on je sastavni deo svakog drugog mehanizma odbrane, a sastoji se od guranja, odnosno potiskivanja nepoželjnih emocija, želja i saznanja u nesvesno.

Na štandu na kome se govorilo o psihoterapiji umetnošću, zainteresovani su mogli čuti o terapiji pisanjem, crtanjem, čitanjem i drugim vidovima umetnosti koje pomažu u suočavanju sa stresom. Terapija pisanjem je jedna od tehnika u psihoterapiji koja je usmerena na oslobađanje napetosti i emocija. Trčanje, joga, tehnike disanja i vežbanje su neki od načina brige o sebi o kojoj se govorilo na četvrtom štandu. Posetioci su imali prilike i da nauče tehniku disanja od strane volontera. 

Organizatori podsećaju da studenti Univerziteta u Nišu imaju mogućnost besplatnog psihološkog savetovanja svakog radnog dana od 15 do 19 časova u prostorijama Banovine. 

zdravlje,sajam,mentalno zdravlje,Psihološko savetovalište za studente,psihologija,Univerzitet u Nišu,sajam mentalnog zdravlja,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.