Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Svetski dan mentalnog zdravlja

Kristina Petrikić 10.10.2021. Komentari

Godišnje u svetu oko 800.000 ljudi izvrši samoubistvo i to je drugi vodeći uzrok smrtnosti u populaciji stanovništva od 15 do 29 godina. Srbija zauzima 13. mesto u Evropi po broju samoubistava. Svetski dan mentalnog zdravlja obeležava se 10. oktobra i ima za cilj da podseti da je mentalno zdravlje od velike važnosti.   

Foto: unsplash.com

Kada se govori o zdravlju obično se prvo pomisli na brigu o ishrani, prevenciji, lečenju, ali pored toga, za svakodnevno funkcionisanje potrebna je briga o mentalnom zdravlju koje se često zapostavlja. Mentalno zdravlje podrazumeva stanje u kome osoba može da se nosi sa događajima iz svog okruženja kao i da može da koristi neometano svoje potencijale. Brojni faktori mogu imati uticaj. U spoljašnje faktore spada okružnje, uslovi života, traume i slično, dok unutrašnji faktor uključuje biološku i genetsku predispoziciju. U oba slučaja, potrebno je preduzeti određene mere kako bi se ono popravilo. Kod mentalnih poteškoća, otežavajuća okolnost je što su, za razliku od fizičkih zdravstvenih problema, simptomi slabo uočljivi. 

Neki od potencijalnih znakova problema mentalnog zdravlja jesu promene u načinu na koji se osoba oseća ili u ponašanju, osećaj stresa, gubitak interesa za aktivnosti koje su uobičajene, osećaj praznine, doživljavanje uporne tuge, samoubilačke misli i slično. Takođe, mnoge nepredvidive situacije, kao što su smrt drage osobe, gubitak posla, psihičko ili fizičko nasilje, neka druga trauma, razni biološki faktori koji utiču na gene ili hemiju mozga, kao i porodična istorija problema mentalnog zdravlja, mogu povećati rizik od problema sa mentalnim zdravljem.

Foto: www.pexels.com

Glavni problem, kada se govori o ovoj temi, predstavlja zanemarivanje onoga što nam se dešava. Većina ljudi, ukoliko ima neki problem, odbija da potraži stručnu pomoć ili da razgovara o tome. Razgovor sa psihoterapeutom pomaže ljudima da svoje misli, osećanja i ponašanje bolje razumeju. Psihoterapija je mentalna higijena, jednaka je vežbanju u teretani i omogućava ljudima da žive zdravije i srećnije. Pomaže im da upoznaju sebe iznutra i da prihvate svaku stranu svog bića, ranjivu, neodgovornu, nesavršenu, bespomoćnu, da podržavaju sebe, da sa sobom razviju osećaj i odnos pun ljubavi i razumevanja za sve emotivne faze i da znaju da je sve to u redu. Preporučuju se razgovori sa psiholozima i drugim stručnim licima i onda kada nemate problem. 

Ukoliko mislite da imate problem, možete se obratiti svome lekaru koji će vas dalje uputiti na lice zaduženo za psihičko stanje ili se možete raspitati putem raznih službi koje su dostupne za pružanje dodatnih informacija. Većina Domova zdravlja i svi kliničko-bolnički centri imaju službe za zaštitu mentalnog zdravlja. Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva dostupna je svakog dana 24 sata, a svi pozivi na 011/7777-000 su anonimni, kao i SOS linija Centra Srce 0800-300-303, a možete se obratiti i putem imejla.

Izvorimentalnozdravlje.bacrvenalinija.orgwww.vaznoje.org

 

zdravlje,mentalno zdravlje,svetski dan mentalnog zdravlja,psihoterapeut,psihoterapija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.