Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Poremećaj funkcije štitne žlezde sve češći problem mladih

Anđela Jeremić 27.9.2021. Komentari

U Srbiji svaka deseta osoba ima problem sa radom štitne žlezde. U poslednje vreme problemi sa štitnom žlezdom su postali sve češća pojava kod mladih ljudi. Simptomi se sporo ispoljavalju, a ukoliko se ne reaguje, to može dovesti do niza komplikacija. Većina nije upoznata sa informacijama o štitnoj žlezdi, što takođe utiče na učestalost ove bolesti.

Foto: unsplash.com

Štitna žlezda (štitasta ili tiroidna) je najveća endokrina žlezda u ljudskom organizmu. Izgledom podseća na oblik leptira i nalazi se u donjem, odnosno prednjem delu vrata, sa prednje i bočne strane grkljana i dušnika. Hormoni koje ona stvara i luči, hormon tiroksin-tetrajodtironin, tiroksin T4, trijodtironin T3 i kalcitonin, koji direktno utiču na rad skoro svake naše ćelije. Tiroksin i trijodotironin utiču na fizički i psihički rast i razvoj. Tireokalcitonin snižava nivo kalcijuma u krvi i zajedno sa parathormonom i vitaminom D reguliše jačanje kostiju. Za sintezu ovih hormona je neophodan jod koji se unosi putem hrane. Do poremećaja rada štitne žlezde dolazi kada se nekontrolisano luče hormoni ili ukoliko se ne luče. Funkcija štitne žlezde može biti ubrzana (hipertireoidizam) ili usporena (hipotireoidizam).

Hipertireoidizam je stanje povišenog nivoa tiroidnih hormona u cirkulaciji. Kao uzrok javlja se Grejvs- Bazedovljeva bolest (bolest autoimunog tipa koja nastaje zbog delovanja antitela na ćelije štitaste žlezde i prekomerne stimulacije rada), postojanje nodozne ili polinodozne strume  gde jedan deo tkiva počinje da pojačano produkuje hormone. Hipertiroksinemija se može javiti i kod upalnih procesa na štitnoj žlezdi, najčešće virusnog porekla ili u sklopu autoimunih bolesti (poremećaji koji nastaju kao posledica gubitka imunološke tolerancije organizma na sopstvene antigene). Pored toga, prekomeran unos joda može uticati na stvaranje ovog problema, kao i primena lekova (na prvom mestu Amiodarona, moćnog antiaritmika). Najčešći simptomi hipertireoidizma su: lako zamaranje, podrhtavanje ruku, umor ili slabost mišića, ubrzan srčani rad, prekomerno znojenje, promene raspoloženja i izražena nervoza, često poremećaji menstrualnog ciklusa… Usporena funkcija štitne žlezde ili hipotireoidizam, nastaje kao posledica nedovoljne sinteze i lučenja hormona štitaste žlezde ili njihovog nedovoljnog delovanja. Može se stvoriti kao rezultat prethodne ili aktivne zapaljenske bolesti štitne žlezde, koja smanjuje mogućnost sinteze tiroidnih hormona. Najčešće se sreće autoimuni hronični tireoiditis koji se još često naziva Hašimoto tireoiditis. Simptomi hipotiroidizma mogu biti: umor, slabost, dobijanje u težini, suva, gruba ili hladna koža, kosa koja pojačano opada, loše tolerisanje hladnoće, grčevi u mišićima, zatvor, bezvoljnost do depresije i takođe poremećaj menstrualnog ciklusa. Retki su pacijenti koji imaju sve ove navede simptome, a mnogi su bez tegoba što dovodi do kasnog otkrivanja. 

Foto: unsplash.com

Hronični limfocitni tireoiditis (Hašimoto tireoiditis) je najčešći tip upalnog procesa ove žlezde. On je autoimunog porekla i karakteriše se stvaranjem autoantitela i limfocitnom infiltracijom. Najčešće se javlja kod mladih i kod žena srednje životne dobi. Glavni simptomi koji se navode su osećaj blagog pritiska ili stezanja u predelu vrata kao i osećaj neobjašnjivog zamora. Dijagnoza ovih bolesti se postavlja na osnovu kliničke slike, laboratorijskih ispitivanja i ultrazvučnim pregledom štitne žlezde. Ponekad terapija nije neophodna, ali ukoliko se radi o većem problemu uključuje se terapija uz redovno praćenje kako se stanje ne bi pogoršalo. Učestalije kontrole se više preporučuju ženskoj populaciji, jer smanjena funkcija štitne žlezde može nepovoljno uticati na menstrualni ciklus i mogućnost začeća

Prezatrpanost obavezama, nedostatak sna, stres, samo su neki od dodatnih uzroka ove bolesti kod mlađih osoba. Zdravlje se ogleda kroz uredan život što zahteva da pazite na svoje psihičko i fizičko zdravlje. Osim toga, važno je da se informišete o aktuelnim zdravstvenim temama kako bi reagovali preventivno

Izvoridrzutic.comwww.beo-lab.rs

zdravlje,štitna žlezda,hormoni,poremećaj,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.