Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Septembar je u znaku podizanja svesti o karcinomu jajnika

Anđela Jeremić 9.9.2021. Komentari

Karcinom jajnika (karcinom ovarijuma) je jedan od čestih maligniteta koji se javlja kod žena. U Srbiji se preko 650 žena godišnje suočava sa ovom dijagnozom. Metode lečenja jesu značajno napredovale, ali još uvek je veoma visok procenat smrtnih ishoda, posebno kod žena kod kojih je ovaj karcinom otkriven u uznapredovalom stadijumu. Stoga, mesec septembar je posvećen podizanju svesti o ovoj bolesti. 

Foto: unsplash.com

Tumor jajnika može biti dobroćudni (benigni), zloćudni (maligni) i prelazne forme (borderline tumori). Nastaje kao posledica više udruženih faktora rizika. Uglavnom su osnovne tri grupe uzroka: endokrini, genetski i faktori iz spoljašnjeg okruženja (izloženost zračenju, pušenje…). Genetski faktor je jedan od najčešćih. Karcinom jajnika razvija se pod uticajem BRCA1 i BRCA2 gena, čije mutacije povećavaju rizik za nastanak bolesti. Rizik od raka jajnika se povećava ukoliko su u porodici ženski preci po majčinoj liniji imali rak dojke ili rak jajnika.

Rano otkrivanje je najbitnije za uspešno lečenje. Žene često ne pridaju značaj nekim simptomima ili im je neprijatno da pričaju o ovoj temi sa svojim lekarom, a i uopšte. Redovne kontrole i rutinski ginekološki pregledi su glavna prevencija. Simptomi postojanja tumora mogu biti primetni, ali nisu uvek specifični. U ranom stadijumu, simptomi uključuju nadutost, bol u stomaku i karlici, brzu pojavu sitosti, učestalo mokrenje, otežano mokrenje, neredovne menstruacije, izostanak menstruacije, zatvor, mučninu, maljavost, akne, gubitak apetita, gubitak telesne težine…Ovi simptomi mogu da postoje i kod drugih bezazlenih bolesti, tako da je bitno odraditi sve analize kako bi se utvrdio pravi uzrok. 

Foto: unsplash.com

U prvom stadijumu karcinom zahvata jedan ili oba jajnika, ali se ne širi van tkiva jajnika. U drugom se širi na matericu ili okolne organe. U trećem i četvrtom se širi u limfne žlezde i metastazira u organima van male karlice (najčešće pluća ili jetra). Dijagnostika se vrši ginekološkim ultrazvukom, skenerom (CT), magnetnom rezonancom (NMR), laboratorijskim analizama, odnosno analizom tumor markera i biopsijom sa histopatološkim nalazom. Može se lečiti hemoterapijom, zračnom terapijom i operacijom (hiruško lečenje). U zavisnosti od stadijuma bolesti, koriste se zasebno ili se pojedini oblici lečenja kombinuju.

Veoma je važno da se o ovoj temi više govori. Redovne ginekološke kontrole su neophodne, a ovaj problem ne sme biti zanemaren. Ne postoji tabu kada je reč o zdravlju

Izvori: www.belmedic.rswww.kancer.rsononket.rs

zdravlje,karcinom jajnika,tumor,jajnici,septembar,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.