Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Počela sezona alergije na polen

Anđela Jeremić 15.8.2021. Komentari

Alergija na polen (alergijski rinitis) je najčešća sezonska bolest koja pogađa svaku petu osobu. Tokom ranog proleća i u periodu između leta i jeseni, koncentracija polena dostiže svoj maksimum.

Foto: unsplash.com

Polenska alergija nastaje kada imunološki sistem prepozna stvari iz okoline kao opasne, te stvara odbrambene reakcije. Alergijski rinitis je obično genetska predispozicija. Javlja se u ranom periodu, kod dece, međutim, može se razviti i kasnije. Simptomi ove alergije su crvene i suzne oči, kijavica, svrab i crvenilo u nosu, suvi kašalj, otežano disanje, kao i curenje vodenog sekreta iz nosa. Zbog ovih simptoma, mnogi ne znaju da boluju od alergije, jer se najčešće sumnja na prehladu. Alergijski simptomi su dugotrajniji i smiruju se tek uz odgovarajuće lekove, a simptomi prehlade prestaju brzo.

U ovom periodu, najčešći problem stvara cvetanje korova, ambrozije, bokvice, pelena, kiselice, od kojih ambrozija spada u najopasniju vrstu alergenih biljaka. Osim respiratornih tegoba, često nastaju i promene na koži u vidu crvenih pečata i svraba, ali se mogu javiti i komplikacije sa organima za varenje. Osobama koje pate od alergijskog rinitisa, konjuktivitisa i astme, može se pogoršati stanje upravo zbog ove biljke. 

Foto: www.pinterest.com

Ne postoji puno prirodnih načina za borbu protiv ove bolesti. Nedostatak vitamina D je jedan od faktora koji utiče na osetljivost organizma na alergene, tako da je potrebno obezbediti dovoljan unos. Još uvek je leto i lepo je vreme za šetnju, ali izbegavajte mesta u prirodi koja su podložna za rast korova. Šetnje do 10 sati ujutru nisu preporučljive, jer tada u vazduhu ima najviše polena. Po povratku kući, skinite svu odeću i istuširajte se. Takođe, isperite nos vodom i fiziološkim rastvorom. Ako koristite terapiju, poželjno je da krenete pre sezone cvetanja sa lekovima, kako bi simptomi bili slabiji. 

Ukoliko mislite da imate problem sa polenskom alergijom, najbolje je obratiti se alergologu kako bi vas uputio i prepisao terapiju. Ona se ne može izlečiti, ali se neprijatni simptomi mogu uspešno ublažiti.

Izvori: alergijanapolen.rsbiramzdravlje.rswww.mojeoko.rs

zdravlje,alergija,polen,korov,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.