Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Da li je semi-vegetarijanska ishrana dobar izbor?

Anđela Jeremić 23.7.2021. Komentari

Veganska ishrana je postala sve češća pojava. Mnogi se za nju odlučuju zbog ličnih principa i stavova, ali i zbog očuvanja zdravlja. 

Foto: pixabay.com

Veganska ishrana sadrži različite oblike i podeljena je. Vegani jedu isključivo biljnu hranu, odnosno voće, povrće, mahunrke, semenke. Pored njih postoje i laktovegetarijanci koji pored biljne ishrane konzumiraju i mlečne proizvode, ali i lakto-ovo vegetarijanci koji konzumiraju i jaja. Još jedna grupa vegetarijanaca su semi-vegetarijanci. Oni u svojoj ishrani uključuju ribu ili piletinu, ali ne konzumiraju crveno meso. Postoje brojne prednosti ovakvog načina ishrane, smanjen je rizik za dobijanje tumora, prehlade, dijabetesa, hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti, kao i gojaznosti. Pored svih benefita, ipak ona može biti i štetna, ukoliko se ne vodi računa. Dobro organizovana vegetarijanska ishrana može zadovoljiti sve nutritivne potrebe organizma.

Semi-vegetarijanska ishrana bazira se na voću, povrću, mahunarkama, ali je dozvoljeno jesti i ribu, morske plodove i piletinu. Slična je mediteranskoj ishrani, o kojoj više možete pročitati u našem tekstu. Nutricionisti je preporučuju, jer je raznovrsna, uravnotežena, zdrava i bogata hranjivim nutrijentima. Važan izvor hranljivih materija su proteini koji se unose kroz ribu, nemasni sir, mahunarke (grašak, bob, soja). Ugljeni hidrati se dobijaju upotrebom žitarica, riže, pšenice, palente. U pripremi bilo kog jela u ovoj ishrani, važno je da se vodi računa o mastima koje se unose, te je najbolje koristiti maslinovo ulje.

Foto: pacificlanding.ca

Ova ishrana je bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima koji deluju pozitivno na odbrambenu ulogu organizma, odnosno njegov imunitet. Međutim, gvožđe koje se dobija iz biljnih izvora, ne apsorbira toliko dobro kao ono iz mesa, tako da se nedostatkom gvožđa može stvoriti anemija (malokrvnost). Zbog toga je neophodno konzumirati zeleno lisnato povrće, kao i vitamin C koji poboljšava stvaranje gvožđa. Loše planirana ishrana može stvoriti i manjak vitamina B12. Ovaj vitamin se može nadoknaditi putem preporučenih dodataka ishrani. Ukoliko se odlučite da postanete semi-vegetarijanac, morate znati da je potrebno vreme da se vaš organizam navike na novi režim, kao i da morate da zadovoljite sve nutritivne potrebe organizma, kako bi vaše telo bilo energičnije i znatno zdravije. 

Vegansku ishranu svi smatraju modernim trendom, ali ona je mnogo više od toga

Izvori: www.dijeta.com.hrdrvelicki.com

zdravlje,veganska ishrana,semivegetarijanska ishrana,način života,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.