Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Kokos – prirodni eliksir života

Kristina Petrikić 26.6.2021. Komentari

Kokos raste u tropskim predelima, ali kokosova palma i njen plod – kokosov orah – koriste se svuda u svetu. Pored svog specifičnog ukusa i korišćenja u kulinarske svrhe, kokos ima brojne koristi kada su u pitanju zdravlje i lepota.

Foto: unsplash.com

U ishrani se najčešće koriste kokosovo mleko, ulje i mesnati deo ploda. Kokos sadrži zdrave masti koje su pogodne za organizam. Bogat je mineralima, proteinima i vitaminom B. Zahvaljujući kalijumu i mineralnim solima koje sadrži, kokos sprečava osećaj umora i pozitivno utiče na metabolizam. Odličan je izbor i za svakodnevnu ishranu, jer sadrži zasićene masti i vitamine B1, B2, B3, B5, B6, C, E i K. Kokosova voda redukuje holesterol i olakšava varenje. Takođe sadrži mangan, koji je neophodan za zdravlje kostiju

Veliki deo masti u kokosu je u obliku triglicerida srednjeg lanca, koji pomažu stvaranju veće energije. Visok sadržaj vlakana u kokosovom mesnatom delu pomaže poboljšanju otpornosti organizma na insulin, što dovodi do stabilizacije nivoa šećera u krvi. Delotvoran je kod gripa i prehlade, bronhitisa i astme, upale pluća, smetnji kod organa za varenje, gojaznosti. Preporučuje se protiv herpesa, hepatitisa C, bolesti izazvanih bakterijama – upale grla, bolesti desni, infekcije urinarnog trakta. Pomaže i u lečenju bubrega jer doprinosi razgradnji kamenčića, kao i pri lečenju jetre i bešike.

Foto: unsplash.com

Pored brojnih zdravstvenih pogodnosti, ova biljka poboljšava kvalitet kože. Kokosovo ulje je dobar izbor kao dodatak jelima, ali i kao kozmetičko sredstvo. Oporavlja skalp i samu dlaku, ali i daje kosi sjaj i volumen, pa se sve česće koristi u preparatima za negu kose. Sadrži vitamin E koji je odličan za hidriranje kože tela, ali i za predeo oko očiju. Kokosovo ulje odlično je za skidanje šminke. Prirodno ulje sadrži vitamine i minerale koji hrane kožu lica. Koristi se i za brži rast trepavica i volumen. 

Kokos je višenamenski prirodni lek koji pruža nutritivne, zdravstvene beneficije i neverovatna lekovita svojstva. 

Izvori: totallywellness.rsherbanova.rs

zdravlje,kokos,kokosovo mleko,kokosovo ulje,lepota,koža,telo,kosa,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.