Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Krv nije voda?

Kristina Petrikić 25.3.2021. Komentari

Većina zna, ili se trudi da nauči važnost zdrave ishrane. Ona podrazumeva i unos potrebne količine tečnosti, vode, direktno ili indirektno. Voda je osnovni gradivni sastojak svih nas. 

Foto: www.watersystemscouncil.org

Mišljenje da se voda konzumira samo kada ste žedni je pogrešno. Kada osetite žeđ, to je znak da Vam je organizam već blago dehidrirao. Nekada nismo ni svesni negativnih posledica koje nastaju zbog raznih zamena i izgovora: suva usta, tamna boja urina, suva i ispucala koža, grčevi, loš zadah, umor, glavobolja, zatvor, nesvestica, želja za slatkišima, promena raspoloženja. Sve ovo se može regulisati i popraviti unošenjem određene količine vode u toku dana. Optimalni dnevni unos količine vode se razlikuje od osobe do osobe, i može da zavisi od mnogo faktora, među kojima su: visina, težina, nivo dnevne aktivnosti, ishrana, klima i mnogi drugi, ali se u proseku podrazumeva do dva litara vode.

Telo bi trebalo osluškivati i zadovoljavati njegove potrebe. Ukoliko ste osetili umor ili glavobolju, najverovatnije je da je Vašem organizmu potrebna tečnost. Kada se unosi dovoljna količina vode, telo ima više energije i vraća pribranost uma. Osim toga, ljudi koji unose preporučenu količinu vode imaju brži metabolizam, samim tim se kalorije koje se unesu u toku dana, brže troše. Česta konfuzija i mešanje je u slučaju kada osetite glad. Tada nas telo može zavarati, i dovoljno je da se popije čaša vode, koja će pokazati da li je organizmu bila potrebna samo voda, a ne hrana. Između svega, bitna je i zbog toga što sprečava pojavu kamena u bubregu, izbacuje toksine, smanjuje gorušicu i utiče na lepotu kože.

pexels daria shevtsova 1458671

Foto: www.pexels.com

Osim važnosti količine, isto tako, veoma je bitno koju vodu unosimo u naš organizam. Iako svi misle da je flaširana voda bolja od one sa česme, istina i nije baš takva. Voda iz flaše, kada se dugo konzumira, može da poremeti optimalne vrednosti minerala u krvi. Voda iz česme bi trebalo redovno da se kontroliše, kao i  njen kvalitet i optimalne vrednosti. Koliko god da je pijete, ne može da Vam škodi. Kada je u pitanju visoko mineralizovana voda iz flaše, ona može da utiče na zdravlje, zato i ako se kupuje, treba menjati vrstu. Od kvaliteta vode zavisi metabolički proces i održavanje ravnoteže u našem organizmu. Osim minerala, bitna je i količina natrijuma u vodi. Ono što je takođe zanimljivo je, da bi idealna temperatura flaširane vode trebala da bude od 27 stepena. Toplija voda, pogotovo pomaže ukoliko želite brže izbaciti toksine i smršati. 

Ako ste nekada pomislili da krv nije voda, e pa u ovom slučaju jeste - celih 92 odsto. Zato pijte dovoljno vode, ostanite zdravi!

Izvorikrugzdravlja.rs

zdravlje,Voda,tečnost,metabolizam,organizam,lepota,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.