Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Modni trendovi štetni po zdravlje?

Smiljana Vasković 5.3.2021. Komentari

Garderoba predstavlja jednu od osnovih potreba čovečanstva, ali modna industrija ipak odlazi korak dalje plasirajući sve više diskutabilnih komada na tržište. Težnja za dostizanjem ideala lepote, često primorava ljubitelje mode da slepo prate trendove i nesvesno narušavaju sopstveno zdravlje.

Foto: pebblemag.com

Prvi u nizu zdravstvenih problema koje garderoba može da izazove leži u samoj proizvodnji. Trendovi koji se neprestano menjaju, pogodni su za hiper-produkciju, pa je samim tim odnos cene i kvaliteta pod znakom pitanja. Za izradu, preradu i obradu materijala koje koriste veliki trgovinski lanci, koristi se veliki broj štetnih hemikalija koje u najgorem slučaju mogu da izazovu čak i rak. Stoga je veoma važno obratiti pažnju na vrstu tkanine, posebno prilikom kupovine intimnijih komada, jer su upravo oni uzrok brojnih infekcija. Osim materijla, treba pažljivo odabrati i kroj, kao i samu veličinu donjeg veša, kako određeni delovi tela, kao na primer ramena, ne bi bili pod pritiskom.

Jedan od najnovijih trendova danas, je i veš za oblikovanje tela i steznici, za takozvanu figuru peščanog sata, koji zapravo čine da nam telo izgleda dobro samo spolja. Ovakav veš, osim što pritiska unitrašnje organe, izaziva jake bolove i ograničava disanje, takođe može da dovede i do acidnog refluksa (kada se želudačni sadržaj vraća u jednjak) ili gorušice. Što se samih komada garderobe tiče, treba pomenuti uske farmerke koje su nevrovatno popularne širom sveta, ali štetne su po zdravlje kao i ostala odeća koja ograničava pokrete. Naime ove farmerke su nezaobilazni komad u ormaru svake žene, pa se kompromis nalazi u dubljim modelima od rastegljivih materijala, koji smanjuju pritisak na vrat, leđa i karlicu.

Foto: www.healthination.com

Modni dodaci, takođe mogu ozbiljno narušiti zdravlje. Počevši od kaiševa, koji na prvi pogled deluju praktično i bezazleno. Kada se previše stegnu, vršeći pritisak na nerve, mogu da izazovu peckanje, bol, pa i potpunu utrnulost nogu. Kada pričamo o nogama, poznato je da žene vole da nose štikle koje izdužuju nogu i doprinose da izgledaju elgantnije i privlačnije. Visoke potpetice, naročito u kombinaciji sa špicem mogu prouzrokovati žuljeve i razne bolne izrasline koje je neretko potrebno odstraniti hiruškim putem. Višesatno stajanje u štiklama, nepovoljno deluje na mišice ne samo nogu, već i vrata, zbog neravnomerno raspoređene težine tela. Raspoređivanje težene posebno je važno kada su u pitanju velike torbe, koje se obično nose na jednom ramenu. Ovaj funkcionalan aksesoar prepoznaje se kao uzročnik bola u leđima i ramenima, pa se sve češće zamenjuje rancima.

Jasno je da sama sama težina aksesora koji se svakodnevno upotrebljavaju može naškoditi zdravlju, a još jedan od primera za to su i preteške minđuše, koje nanose ozbiljnu štetu ušima. Za ispravljanje ove kao i mnogih sličnih grešaka izazvanim praćenjem ideala sadašnjice zalužna je medicina. Lepota ne mora da boli i narušava zdravlje, a trendovi se ne moraju slepo pratiti. Nekad je potrebno dati svom telu malo oduška, olabaviti pojas, živeti život ležerno u trenrkama i papučama.

Izvori: www.mondo.rswww.huffpost.com

zdravlje,trend,moda,štikle,štetnost,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.