Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Najbolji način – Mediteranska ishrana

Anđela Jeremić 22.1.2021. Komentari

Mnogi naučnici bave se istraživanjem najboljih načina ishrane. Kao što smo spomenuli, nedavni rezultati velike evropske studije pokazuju da je idealan, i za fizičko i za mentalno zdravlje, mediteranski način ishrane. Svetska zdravstvena organizacija ovu ishranu preporučuje kao najzdraviju.

Foto: www.pennmedicine.org

Mediteranski način ishrane, ili dijeta kako je mnogi zovu, je nastala po uzoru tradicionalne ishrane mediteranskih zemalja, kao što i sam naziv kaže. Ona uključuje velike količine povrća, prašastih plodova, mahunarki, žitarica, pasulja, ribe i maslinovog ulja. Ono što je važno je da se unosi velika količina tečnosti, vode, u organizam. Ovo nije klasična dijeta, već se radi o izbalansiranom načinu ishrane radi poboljšanja zdravlja. 

Osnovni sastojak bez kog se ne može u ovoj ishrani je maslinovo ulje. Koristi se za salate, ali i za pripremanje jela. Zdravije je od običnog ulja, pa se svakako preporučuje. Mediteranske zemlje su poznate po biljnim začinima, tako da se zdravi začini koriste u pripremanju slasnih obroka i daju lepšu aromu i ukus. Namirnice koje nemaju veliki procenat zasićenih masti i proteina su ključne. Riba ili meso, kao i jaja, jedu se jednom ili dva puta nedeljno. Masti koje se unose u ovoj ishrani pozitivno utiču na zdravlje i nisu štetne. Još jedna od odlika su manje količine izbalansiranih obroka više puta u toku dana. Ovde se kalorije ne broje, već se unosi potrebna količina proteina, ugljenih hidrata i masti. Ukoliko praktikujete ovu ishranu kao dijetu, važno je da znate da ona ne donosi brze efekte, već je potrebno vreme da se organizam navikne i pokrene proces. Uz dodatnu fizičku aktivnost moguće je dovesti liniju i zdravlje do zavidnog nivoa. Namirnice koje nisu poželjne su industrijske prerađevine, gazirana pića, slatkiši i grickalice, belo brašno. Kafa i čaj piju se bez šećera. Ceđeni sokovi su zamena za nezdrava pića. Druge ishrane ne uključuju alkohol, ali ovde je slučaj da se čaša vina preporučuje.

Foto: www.hopkinsmedicine.org

Brojni rezultati potvrđuju da sa mediteranskom ishranom dolazi bolje zdravlje. Ljudi koji je praktikuju ređe boluju od kardiovaskularnih bolesti i imaju zdravije srce. Pomoću maslinovog ulja i oraha smanjuje se holesterol, a povrće i mahunarke čiste krvne sudove. Najveći uticaj ima na naš nervni sitem. Prema istraživnju British Journal of Cancer, ona utiče na prevenciju raka. Njihova istraživanja pokazuju da žene koje se hrane na ovaj način imaju manje šanse da obole od raka materice. Takođe, smanjuje se mogućnost pojavljivanja oblika raka kože. Naučna činjenica je da Grci žive duže od ostalih upravo zbog ovog načina ishrane.

Izbalansirana i zdrava ishrana je ključna za celokupan razvoj i zdraviji život svakog od nas. Mediteranska ishrana nudi sve najbolje: nije skupa, najbolja je za zdravlje i nema nikakve posledice.

Izvori: limana.rslekar-savetnik.com

zdravlje,zdrava ishrana,maslinovo ulje,žitarice,proteini,ugljeni hidrati,VINO,nervni sistem,hidrati,krvni sudovi,začini,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.