Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Svetski dan hereditarnog angioedema − bolest o kojoj se premalo zna

Tamara Radovanović 15.5.2020. Komentari

Svetski dan hereditarnog angioedema (HAE) obeležava se 16. maja svake godine. Tim povodom će ove godine Avalski toranj, Narodna skupština, Palata Albanija, Most na Adi, Gazela, Brankov most i Novi železnički most biti osvetljeni ljubičastim svetlom.

Most na Adi 2017. osvetljen ljubičastim svetlom povodom ovog dana/Foto: Branko Starčević

Hereditarni angioedem je retka bolest koja izaziva čestu pojavu teških otoka koji mogu zahvatiti bilo koji deo tela, pa i unutrašnje organe, a nastaju zbog urođenog nedostatka jednog proteina u krvi − C1 inhibitora. Bez pravovremene dijagnoze i odgovarajuće terapije, smrtnost od ovog oboljenja dostiže i 30 odsto. 

S obzirom na to da pacijenti koji boluju od ove bolesti često godinama ostaju neprepoznati i neadekvatno se leče od alergije, astme, upale slepog creva i sličnog, udruženja širom sveta obeležavaju 16. maj kako bi se podigla svest o ovom oboljenju u javnosti, kako opštoj, tako i stručnoj. Obeležavanje ovog datuma može doprineti i većoj vidljivosti ove bolesti u Srbiji, budući da polovina pacijenata s hereditarnim angioedemom još uvek živi bez dijagnoze, a terapija je od 2017. godine dostupna i u našoj zemlji.

zdravlje,hereditarni angioedem,hae,Svetski dan hereditarnog angioedema,bolest,oboljenje,svest,Srbija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.