Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Crnom čokoladom do dobrog pamćenja

Nenad Krstić 30.8.2019. Komentari

Čokolada predstavlja jednu od najomiljenijih poslastica širom sveta. Među različitim vrstama, postoji jedna koja se izdvaja − crna čokolada ili čokolada za kuvanje. Ona sadrži blagotvorne sastojke i može biti veoma zdrava ukoliko se konzumira u umerenim količinama. 

Foto: www.indvstrvs.com

Tamna ili crna čokolada smatra se najzdravijom i najkvalitetnijom, jer sadrži 70 odsto kakaoa, zatim šećer, vanilu i soju. Može biti slatka ili gorka, ali najvažniji za ljudsko zdravlje je upravo osnovni sastojak – kakao. Sadrži i flavonoide, koje takođe možemo naći u čaju, crnom vinu i jabukama, ali u znatno manjim količinama. Ove supstance deluju kao antioksidansi i smanjuju dejstvo slobodnih radikala, molekula koji uzrokuju oštećenje ćelija u organizmu.

Ova čokolada sadrži veći procenat vitamina i minerala od drugih proizvoda, pa se često naziva vitaminskom bombom. Njene prednosti su u tome što sadrži proteine, vlakna, vitamine K i B2, gvožđe, magnezijum, kalcijum, kalijum, fosfor, cink, selen i mangan. Crna čokolada, takođe, štiti arterije i poboljšava cirkulaciju krvi. Osim toga, popravlja raspoloženje, podiže nivo moždane funkcije, pomaže kod blage anemije i podiže nivo dobrog holesterola.

dark chocolate voice of health

Foto: www.voiceofhealth.in

Jedno istraživanje pokazalo je da crna čokolada smanjuje apetit. Polovina ljudi na kojima je sprovedeno istraživanje jela je samo crnu, dok je druga polovina jela mlečnu čokoladu. Osobe koje su jele crnu čokoladu osećale su sitost duži period od osoba koje su jele mlečnu čokoladu. Ovu razliku uzrokuje gorak ukus crne čokolade, koji reguliše apetit, ili kakao buter, koji usporava varenje. Koliko god se trudili da to zanemarimo, svaka čokolada, ipak, ima kalorije. Crna čokolada sadrži 520 kalorija na 100 grama.  Zbog toga, ona se ne sme jesti u velikim količinama. Najpreporučljivije je jesti između 40 i 80 grama na nedeljnom nivou.

Crna čokolada povećava dotok krvi u hipokampus, deo mozga koji je zadužen za pamćenje. Ona ne goji, već doprinosi gubitku kilograma, jer sadrži visok procenat katehina, koji podstiče mršavljenje i oblikovanje mišića. Uslov je da se poštuju preporučene dnevne doze i da se ne jedu bela i mlečna čokoladu, koje su vrlo kalorične i bogate zasićenim masnim kiselinama i šećerom. Najbolje je zameniti ostale slatkiše crnom čokoladom. U svemu treba biti umeren, a naročito kada je reč o čokoladi. 

Izvori: nadijeti.comzdravisimo.comzdravailepa.com.

zdravlje,lepota,kalorije,crna čokolada,mlečna čokolada,vitamini,minerali,prednosti,mršavljenje,čokolada za kuvanje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.