Studentska poliklinika, u petak, 1. decembra, od 10 do 14 časova, organizuje savetovanje i besplatno HIV testiranje studenata na Filozofskom, Medicinskom i Elektronskom fakultetu, posvećeno obeležavanju Svetskog dana borbe protiv HIV-a

Na Elektronskom fakultetu savetovanje i besplatno testiranje biće od 10 do 12 časova, dok će na Filozofskom biti od 12 do 14 časova. Studentska poliklinika će u saradnji sa Institutom za javno zdravlje i Studentskom unijom Medicinskog fakulteta na dan obeležavanja ovog značajnog datuma i na Medicinskom fakultetu uraditi određeni broj brzih testova na HIV za sve zainteresovane studente. Testiranje će se obaviti u učionici broj 49 na prvom spratu stare zgrade Fakulteta.

Dr Katarina Ranđelović, doktorka medicine Studentske poliklinike, kaže da je cilj akcija Studentske poliklinike povodom obeležavanja dana borbe protiv HIV-a ukazati studentima na faktore rizika i preventivne mere koje sprečavaju inficiranje HIV-om ili doprinose ranom otkrivanju bolesti i pravovremenom lečenju.

Studenti, ali i sve osobe koje imaju i najmanju sumnju, moraju znati da se mogu redovo testirati  u svim Infektivnim klinikama Kliničkih centara u Srbiji i da to mogu uraditi potpuno anonimno i bez uputa lekara opšte prakse – kaže dr Ranđelović. 

Takođe, dr Ranđelović ističe da se Studentska poliklinika zalaže da se o ovom problemu treba govoriti daleko češće, jer je diskriminacija i strah od svrstavanja obolelih u rizične grupe i dalje jedan od osnovnih razloga za netestiranje, neotkrivanje i skrivanje bolesti, a samim tim i širenje HIV infekcije.

Savetovanje, kao i testiranje na HIV je besplatno za sve zainteresovane studente.

O autoru