Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Grza – oaza zelenila i mira

Kristina Petrikić 17.11.2022. Komentari

Odmaralište i vikend-naselje Grza nalazi se u podnožju planine Južni Kučaj, u blizini Paraćina. Vrelo Grze je 2013. godine proglašeno kao spomenik prirode, zaštićeno područje treće kategorije odlukom Skupštine opštine Paraćin. Izuzetne je lepote, sređeno je i prilagođeno turistima.

Foto: privatna arhiva

Ovo mesto je nazvano po istoimenoj reci, koja nastaje od reka Ivanštice (Gornje Grze) i Velike Čestobrodice. Ima zelenkastu boju vode i duga je 23 kilometra. Reka Grza stvara dva veštačka jezera, Gornje i Donje jezero, koja su plavozelene boje i kristalno čiste vode. Jezera su hladna za kupanje, čak i tokom leta, a uređene plaže ne postoje. Oko jezera su postavljeni drveni stolovi i suncobrani, pa su obale idealne za piknike. 

Grza je bogata potočnom i kalifornijskom pastrmkom i dozvoljeno je pecanje. U okruženju se nalazi i više pešačkih staza, šetnjom kroz hladovinu i netaknutom prirodom vode do dva vidikovca, pećine i vodopada. Na Grzi se nalazi očuvan kompleks listopadnih šuma, najviše šumama javora i jasena, kao i bogat biljni i životinjski svet. Ovde se nalazi mnogo lekovitog bilja, vrganja, bukovače i slično, dok od životinja najviše ima: zečeva, veverica, lisica, srne... U blizini izvora lokalizovano je Turističko naselje Grza gde se nalaze: hotel, restoran, veliki broj vikendica, kao i planinarski dom.

Ono što Grzu izdvaja od ostalih mesta u Srbiji je to da je ona lepa tokom cele godine, svako godišnje doba nosi neke svoje čari. Lepota prirode i prijatna atmosfera Grze ostavljaju pozitivan utisak na svakog posetioca.  

Izvori: lepotesrbije.alo.rssrbijapodlupom.com

Putovanja,grza,paraćin,Srbija,jezera,pećina,vidikovac,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.