Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Lefkada – rajsko ostrvo u Jonskom moru

Kristina Petrikić 15.10.2022. Komentari

  Lefkada, Lefkas ili Levkas, kako je još poznata, predstavlja četvrto grčko ostrvo po veličini. Pripada grupi Jonskih ostrva, koju pored Lefkade čine još njih šest: Kefalonija, Krf, Paksos, Itaka, Zakintos i Kitira. Lefkada je, osim Evije, jedino ostrvo do kog se može doći automobilom, jer je spojeno sa kopnom plutajućim mostom koji se nalazi preko 50 metara širokog kanala Drepanos.

Foto: Kristina Petrikić

Lefkada je brdovito ostrvo sa površinom od 330 kvadratnih metara, a ukupna dužina obale iznosi 117 kilometara. Broji oko 22.000 stanovnika, a u glavnom gradu Lefkasu živi oko 10.000 stanovnika. Ime ovog ostrva potiče od imena Lefkas Petra ili Lefkas Akra, drevnog imena današnje Leukatejužnog rta ostrva. U prevodu sa grčkog reč leukos znači belo. Divlje, bele litice rta gde je, prema mitologiji, pesnikinja Sapfo okončala svoj život u ime ljubavi, predstavljaju ono po čemu su Korinćani dali ime ostrvu. Prema grčkom geografu, Korinćani su preimenovali antički grad Nirikos u Lefkada.

Klimu ovog ostrva karakterišu duga i topla leta, blage kišovite zime, što je odlično za biljni svet, pa se zato ovde gaje maline, a odlično uspeva voće, povrće i vinova loza.

Glavni grad Lefkade pruža mnogobrojne aktivnosti koje mogu upotpuniti odmor turista. U gradu se nalaze građevine u kojima preovladavaju venecijanski elementi, što je posebno zanimljivo za zaljubljenike u arhitekturu. Ovaj mali grad je prepun hotelima, vilama, kafićima, restoranima i diskotekama. Na samom ulazu nalazi se srednjovekovni venecijanski zamak Santa Maura, koji datira sa početka devetog veka. Prošao je kroz mnogobrojne obnove, ali je u izuzetno očuvanom stanju. U gradu se nalazi i nekoliko crkvica, od kojih su najpoznatije Crkva Svete Mavre i Crkva Svetog Spiridona, koja predstavlja sabornu gradsku crkvu. Na brdu iznad grada nalazi se jedna od najvećih znamenitosti ostrva – Manastir Faneromeni. U sklopu njegovog kompleksa postoje i manastirska biblioteka i manji zoološki vrt, a na samom brdu se nalazi i jedan od najlepših vidikovaca sa kog se pruža pogled na Jonsko more. Na istočnoj obali ostrva nalazi se grad Nidrinajpoznatije i najrazvijenije letovalište na obali. Ovo ostrvo je i poznata destinacija za jedrenje jer pruža odlične uslove, a Vasiliki je najpoznatiji centar za bavljenje istim.   

Manastir Faneromeni; Foto: privatna arhiva

Lefkada je jedno od najlepših i najpopularnijih grčkih ostrva, ali je uprkos tome i dalje veoma turistički nerazvijena. Najpoznatija je po svojim peščanim i šljunkovitim plažama, od kojih su poznatije Porto Katsiki, Egremni plaža, Kathisma, Milos, Agiofili, Pefkoulia i druge. Porto Katsiki je divlja plaža koja se nalazi na zapadnoj obali ostrva, zauzima treće mesto najlepših plaža u Evropi i šesto mesto najlepših plaža na svetu. Egremni plaža je divlja i duga plaža do koje se može doći i autom i brodićem. Ako se dolazi autom, do plaže postoji 200 stepenika. Kathisma je peščana plaža koju izdvaja karakteristično svetloplavo more sa čestim talasima. Pored Agios Nikitasa nalazi se i plaža Milos, prepoznatljiva po plavoj boji mora, divlja je i netaknuta. Teže je dostupna, pa samim tim nema gužve na plaži. Za razliku od nje, Agiofili je mala, kamenita plaža sa dosta stena i nalazi se na jugu ostrva. Pored lepih plaža, na Lefkadi se mogu videti i mnoge druge atrakcije, kao što su: istorijske znamenitosti, muzeji, manastiri, vodopadi i slično. 

Izvor: grckainfo.com

Putovanja,Lefkada,Grčka,Jonsko more,letovanje,Lefkas,Nidri,Vasiliki,jedrenje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.