Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Zaječar – grad bogate istorije

Jovan Manojlović 17.9.2022. Komentari

Zaječar je grad sa bogatom istorijom. Nalazi se u kotlini dve reke – Crnog i Belog Timoka, koje se na izlazu spajaju i prave Veliki Timok. Na 11 kilometara od Zaječara nalazi se granični prelaz Vrška čuka prema Bugarskoj. Ovaj grad krase brojni istorijski spomenici zbog bogate istorije, arheološki lokaliteti, manastiri, banje i jezera, ali i brojne kulturne i društvene manifestacije.   

Foto: Saša Stojčić

Kao deo Vidinskog sandžaka, Zaječar je dobio ime po bugarskoj reči zajec što znači zec, jer je u to vreme u ovoj oblasti bilo dosta zečeva. Na bugarskom je naziv Zajčar, pa je nakon ukrštanja ove dve reči, ime ostalo Zaječar. U gradu se nalazi Narodni muzej koji je izgrađen 1951. godine, u kome se nalaze razni predmeti, artefakti, slike i dokumenti, koji svedoče i pokazuju ovaj deo Srbije kroz razne periode istorije. Danas arheološko odeljenje muzeja poseduje oko 3.000 predmeta iz perioda četvrtog i šestog veka pre nove ere. Etnološko odeljenje poseduje oko 5.000 različitih predmeta s kraja 19, pa sve do 21. veka. Zbirke odlikuje velika raznovrsnost s obzirom na to da okolina Zaječara predstavlja čvorište desetak raznorodnih etničkih struja. Posebno se ističu kolekcije nakita, preslica, pojaseva, čarapa i rukavica. Što se tiče istorijskog dela, postoje dve stalne postavke – Narodnooslobodilačke borbe u Timočkoj Krajini i Timočke bune 1883. godine na kojima su izloženi leci, proglasi, fotografije i oružje. Takođe, postoji odeljenje istorije umetnosti koje broji preko hiljadu umetničkih dela svrstanih u zbirke predmeta likovne umetnosti. Zbirka sadrži radove od kraja 19. veka do danas, kao i zbirke predmeta primenjene umetnosti koje datiraju iz druge polovine 20. veka.

Na desetak kilometara od Zaječara nalazi se arheološko nalazište pod imenom Felix Romuliana ili Gamzigrad, koje se od 2007. godine nalazi pod zaštitom Uneska i na listi je svetske baštine. Gamzigrad predstavlja rezidenciju rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana, zeta Dioklecijanovog. Palata nikada nije dovršena, a carevi četvrtog veka su posed prepustili hrišćanskoj crkvi. Tokom petog veka, palata je napadnuta od strane varvara, a u šestom veku Romulijanu je Justinijan I obnovio u vidu pogranične tvrđave. Nakon najezde Slovena, nekadašnja carska rezidencija je napuštena. Unutar tvrđave se nalazila raskošna palata, dva paganska hrama, tri hrišćanske crkve i druge građevine. Podni mozaici se smatraju ravnim sa najboljim ostvarenjima kasnoantičkog doba u Evropi. Na ovoj lokaciji se svakog septembra održavaju Dani hrišćanske kulture koje organizuje Eparhija timočka Srpske pravoslavne crkve.

IMG cc88bb93d4b0c30d68e8ccfbd34d9401 V

Rgotsko jezero; foto: Jovan Manojlović

Od važnih građevina u gradu se nalazi još i Istorijski arhiv Timočke krajine u kome se nalazi 440 fondova i 12 zbirki iz perioda od 1789. godine, pa sve do današnjih dana. Potom, Matična biblioteka Svetozar Marković koja je osnovana kao Zaječarsko čitalište 1866. godine, kao i Radul-begov konak koji predstavlja jednu od najstarijih građevina u gradu, gde se održavaju izložbe, promocije knjiga i književne večeri. Festival po kojem je Zaječar poznat i van granica naše zemlje je Gitarijada, rok festival koji traje već duže od pedeset godina i koji se održava svakog leta na Kraljevici. Ovaj festival su osnovali članovi benda Zlatni prsti. Pored demo-bendova, na Gitarijadi su uvek prisutni poznati bendovi iz bivše Jugoslavije i sveta. Kraljevica je spomen-brdo, spomen park-šuma i izletište koje se nalazi južnije od grada. Predstavlja bitan predeo za grad i ljude, a odlikuje je prelepa priroda. Na Kraljevici se nalazi: gradski stadion, sportska hala, vašarište, hipodrom, trim i ski-staza, Dom omladine, Dom izviđača, Planinarski dom, Kazamet, Konjički klub. Od istorijskih znamenitosti tu se nalazi spomenik junaku iz Timočke bune Ljubi Didiću, vešala koja su podignuta u čast ljudi koji su tu stradali za vreme Drugog svetskog rata, Rimske (turske) stepenice, tvrđave iz doba Prvog srpskog ustanka (istočna i zapadna), krst u čast žrtvama posle Drugog svetskog rata.

U znak sećanja na velikog glumca iz ovog grada, glumački festival Dani Zorana Radmilovića organizuje se svake jeseni od 1993. godine u organizaciji Fondacije Zorana Radmilovića i Pozorišta Zoran Radmilović. Manifestacija Hajduk Veljkovi dani održava se u drugoj polovini jula u Lenovcu (15 km od Zaječara, rodno mesto Hajduk Veljka Petrovića), i traje dva dana. Ovo je svojevrsna kulturno-sportska i turistička manifestacija, koja ima za cilj da održi sećanje na legendarnog srpskog junaka. Takođe, u Zaječaru se održavaju Zaplet (festival moderne umetnosti) i Vražogrnački točak (kulturno-zabavna manifestacija). Manifestacija se održava u selu nadomak Zaječara pod imenom Vražogrnac i tu se sakupljaju folklorne grupe iz Srbije i inostranstva. Što se tiče verskih objekata, u Zaječaru se nalaze Saborni hram posvećen Roždestvu Presvete Bogorodice, Hram Vaznesenja Gospodnjeg i katolička crkva. Van grada se u ataru sela Selačka nalazi manastir Suvodol, dok se u selu Grlište nalazi manastir Svetog Petra i Pavla. U blizini je Gamzigradska banja (sa pet izvora), Grliško jezero i Rgotsko jezero, za koje se kaže da je jedno od najčistijih u Evropi. Zaječar je još poznat kao grad česama, zbog kvalitetne dubinske vode.

Izvori: srbijuvolimo.rs

Putovanja,Zaječar,Grad,preporuka,Gitarijada,Istočna Srbija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.