Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Side Antik – antički grad na jugu Turske

Maša Stojiljković 6.8.2022. Foto Komentari

Side Antik je grad na južnoj mediteranskoj oblasti Turske i predstavlja spoj drevnih ruševina u antičkom delu grada i moderno letovalište, koje privlači turiste iz svih delova sveta, a nalazi se na 80 kilometara od Antalije. Naziv je dobio po grčkom nazivu za voće nar, a danas se često naziva i muzej na otvorenom upravo zbog velikog broja istorijskih spomenika.

Foto: privatna arhiva

Istorija kaže da su grad Side izgradili starogrčki kolonisti u osmom veku pre nove ere. Ovaj grad je bio trgovački centar gde su se mogli naći začini sa istoka, vino, staklo, čak i pijaca robova. Grad je bio na stalnoj meti gusara, osvajali su ga Persijanci, Feničani, Rimljani, a nakon razornog zemljotresa 1150. godine došli su Turci. Svi turisti, koji se iz svojih hotela zapute u antički deo Sidea, izlaze na poslednjoj stanici i pešaka ili vozićem idu ka ruševinama. Tu se hoda putem prekrivenim drvenim daskama, a sa strane se vide ostaci nekadašnjih kuća koje su sada osvetljene. Ceo grad je prekriven tablama sa kratkim istorijatom na turskom i engleskom jeziku. Prolazi se kroz glavnu lučnu kapiju rimskog imperatora Vespazijana čija se starost procenjuje na oko 2.000 godina. Odmah iza kapije sa leve strane nalazi se rimski amfiteatar iz drugog veka nove ere, koji je imao kapacitet od 16.000 mesta. Amfiteatar je korišćen za održavanje borba gladijatora i životinja kao i za pomorske bitke, a u periodu od 10. do 11. veka korišćen je kao hrišćanski hram. Apolonov hram nalazi se u starom delu grada i predstavlja jedan od simbola ovog dela grada. Nakon snažnog zemljotresa u 10. veku od hrama je ostalo samo pet stubova koji su noću osvetljeni i kao takvi privlače turiste koji ovde prave dobre fotografije.

sredisnja slika side

 Rimski amfiteatar ; Foto: privatna arhiva 

U ovom muzeju na otvorenom nalaze se i Artemidin hram koji je sagrađen u drugom veku nove ere i koji se nalazi pored Apolonovog hrama, međutim, danas je na ovom mestu ostalo samo pet stubova i temelj. Biskupska palata i bazilika su, takođe, jedne od autentičnih primera vizantijske arhitekture, a s obzirom da je ovaj grad bio trgovački centar tu su se nalazila i kupatila ili kupališta u čijim zgradama se danas nalazi muzej. Zanimljiva činjenica je da je ovaj deo grada idealan spoj jednog arheološkog nalazišta i urbanog mesta. Odličan je predstavnik mešavine arhitektura, jer se između ruševina iz rimskog doba nalaze kućice i lokali građeni u osmanskom stilu pa ćete se na trenutak zapitati da li ste u Evropi ili Aziji.

Male suvenirnice, radnje sa začinima, čajevima, lokumima i bakvalama, ali i prodavnice kožnih jakni ostavljaju bez daha. Lokalni trgovci su gostoprimljivi, pa se u svakoj radnji nudii čaj i nek slatkiš, a prodavci su vremenom naučili engleski, ali i ruski i nemački jezik s obzirom da ih veliki broj turista iz ove tri zemlje posećuje. Ukoliko postoji želja da se nešto kupi, a cena je visoka, ne treba se gubiti nada jer je u Turskoj cenkanje običaj. Uz obalu se nalazi veliki broj kafića i restorana sa živom muzikom za sve one koji žele da se opuste uz priče i piće pored mora. Na obali se nalazi i pistanište za male brodove, a postoje i dva brod-restorana uređena u mornarskom stilu ukoliko ipak želi da se večera na vodi.

Izvor: giramondo.rs

Putovanja,Turska,side antik,antički grad,muzej na otvorenom,

Foto galerija

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.