Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Budva – najstariji grad Jadranskog primorja

Lana Stanisavljević 27.7.2022. Komentari

Budva je drevni grad koji se nalazi u centralnom delu Crnogorskog primorja. Zbog svoje bogate istorije poznat je i pod nazivom „biser Mediterana”. Budvanska rivijera je godinama unazad jedno od najposećenijih i najpopularnijih letovališta na Jadranskom primorju. Ovaj grad je nezaobilazan izbor turista koji žele da iskuse nezaboravne žurke, ali i onih koji žele da odmore od urbanog života uz zvuke mora i šetnje kroz jedno od najstarijih utvrđenja na Jadranu – Stari grad.

Foto: Lana Stanisavljević

Prva naselja na mestu Budve nastala su u petom veku pre nove ere. Po legendi, grad je osnovao Kadmo Feničanin, koji se nastanio na ovim prostorima nakon proterivanja iz Grčke. Samim tim, u Budvi su ostali brojni tragovi grčke i rimske civilizacije. U srednjem veku, Budvom su vladali kraljevi Dukle, a od 15. do 18. veka Mlečani. Posle Napoleonovih ratova, Budva je bila pod vlašću Austrijskog carstva, a nakon Prvog svetskog rata je bila deo Jugoslavije. Glavna atrakcija Budve je Stari grad, okružen zidinama koje svedoče dugoj i bogatoj istoriji koju ovaj grad ima. Može se ući na bilo koji od pet ulaza. Stari grad odlikuju uski prolazi, a duž njih su brojne radnje, kafići i restorani. Bio je teško oštećen u razornom zemljotresu 1979. godine, ali je potpuno obnovljen osam godina kasnije. Nakon toga je stavljen pod zaštitu UNESCO-a kao arhitektonski spomenik antike. Arhitektura Starog grada je pretežno u rimskom stilu, a venecijanski zidovi među kojima su šetnje bajkovite, predstavljaju pravu turističku atrakciju.  

Muzeji su u prvom planu, a brojni turisti dolaze da posete Arheološki muzej u kom se čuvaju vojni oklopi, školjke, stari nakit i raznovrsni predmeti koji su se nekada koristili na ovom području. Najatraktivniji deo tvrđave je Citadela, monumentalni objekat u okviru kog se nalazi Morski muzej u kome su izloženi modeli brodova, dok drugi deo čini biblioteka bogata starim knjigama i spisima, među kojima se nalaze Lenjinova pisma i nemački spisi iz medicine. Moderna Galerija se takođe nalazi u Starom gradu. Njenu unutrašnjost krase dela umetnika sa prostora cele bivše Jugoslavije i nekih Evropskih zemalja.U okviru Starog grada postoje tri osnovne crkve. Prva je crkva Svetog Ivana sagrađena u sedmom veku, koja je sve do ukidanja Budvanske biskupije bila katedrala, druga je Bogorodičina crkva (Santa Maria in Punta) iz devetog veka i crkva Svete Trojice iz 19. veka.

 IMG 089ff92cba03fce2e9f450e15cc002c1 V

Foto: Lana Stanisavljević

Za Budvu je karakteristična tipična mediteranska klima sa blagim zimama i dugim, toplim i uglavnom suvim letima. Na budvanskoj marini se nalaze brodovi kojima se mogu obići obližnja ostrva. Paraglajding, ronjenje i krstarenje, ljubiteljima sporta i avantura mogu upotpuniti letovanje. Budva je mesto u kome se mogu pronaći raznovrsne atrakcije, a to pokazuju i festivali i kulturna dešavanja. Grad Teatar Budva koji se održava tokom leta, najpoznatija je kulturna manifestacija koja ima dugu tradicijiu. Tokom tog perioda grad postaje otvorena pozornica za sve. Tada se može uživati u čitanju poezije, gledanju izložbi i predstava. U gradu se može videti najrazličitije cveće, drveće, mnogo zelenila i palmi. U centru, pored autobuske stanice Merkur, postoji mali zoološki vrt, dom zečeva, paunova, kornjača i patki.  Tokom sezone, na brojnim šljunkovitim i peščanim plažama okruženim planinskim masivom Lovćena, brojni turisti uživaju u čarima ovog primorskog grada. Za ljubitelje noćnog provoda, Budva je savršen izbor. Brojni restorani, kafići i klubovi rade svakog dana do kasno u noć i opravdavaju ono po čemu je ovaj grad poznat, a to su nezaboravne žurke i noćni život.

Izvori: rtours.rs , budva.travel 

Putovanja,Budva,Crna Gora,Jadransko primorje,Stari grad,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.