Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Grac – dvorski grad renesanse i baroka

Anđela Jeremić 15.7.2022. Komentari

Grac se nalazi u jugoistočnom delu Austrije i drugi je najveći grad ove države. Središte je pokrajne Štajerske i najočuvaniji grad srednje Evrope. Od 1999. godine je na listi kulturne baštine UNESKO-a zbog svoje bogate i očuvane kulture Starog grada. Grac je poznat po brojnim turističkim znamenitostima: baroknom i renesansnom, ali i savremenom arhitekturom, dvorcima i bogatom obrazovnom funkcijom, zbog čega je ovaj grad i grad studenata, gde je i Nikola Tesla studirao, pa se može reći da objedinjuje sve.

Foto: Anđela Jeremić

Staro ime ovog grada bilo je Gradec, kako su ga stari Sloveni nazvali, što je značilo mali dvorac na vrhu brda. Prva destinacija koju svako obiđe je čuveni Šlosberg. Iznad Starog grada uzdiže se brdo Šlosberg na 473 metara. Na vrhu se nalazi čuvena kula sa satom iz 13. veka koja je obeležje grada, Uhrturm. Sa brda pruža se pogled na ceo grad, a posetioci mogu doći do vrha uspinjačom, liftom za samo tri minuta ili pešaka stepenicama, za šta je potrebno oko dvadesetak minuta. Pored toga, obiluje zelenom površinom i ugostiteljskim objektima gde možete uživati u hrani, piću i predivnom pogledu. U pešačkoj zoni koja je u Starom gradu, nalazi se sedište pokrajnske vlade Štajerske, Landhaus. Spada u najlepšu građevinu koja je rađena u renesansnom stilu. Veliki okrugli prozori, dvorište bogato puzavicama na lukovima i renesansna fontana ostavljaju veliki utisak na posetioce. Na tom mestu se često održavaju koncerti, opere i predstave na otvorenom. Poznat je i Hol vitezova i oslikani plafon iz 1746. godine.

Na levoj obali reke Mure koja protiče kroz ovaj grad, na glavnom trgu Hauplac, nalazi se statua posvećena vojvodi Johanu od Austrije koji je doprineo razvoju ovog grada. Takođe, tu se nalazi i gradska kuća Rathaus koja je izgrađena 1893. godine, kao i Haus am Leug iz 17. veka. Kada se govori o operi, poznata je zgrada Opere, koja je na spisku druga najveća, odmah nakon Bečke. Kod glavnog trga nalazi se i čuvena franjevačka crkva koja je sagrađena 1643. godine. Pored toga, posetiocima ne može, a da ne zapadne za oko gotska barokna katedrala posvećena svetom Egidiju čija izgradnja datira još iz 1438. godine. Ovu katedralu mnogi smatraju za čarobnu. U horu dominira visok oltar, koji predstavlja Čudo svetog Egidija, dok se u prolazima nalazi još nekoliko manjih oltara. Ona sadrži i mauzolej koji je sagradio car Ferdinand II u 17. veku, gde se može videti grobnica koja je ukrašena slikama i skulpurama. Postoji i priča vezana za nastanak katedrale koja se ispisana, pa posetioci mogu na kratko da prožive nedaće sa kojima su se tada ljudi suočavali. Ono po čemu je još ovaj grad poznat su stare palate. Najpoznatiji zamak je Egenberg. Nalazi se na tri kilometra od centra, ispod istoimenog brda. Poznat je po četiri kule i velikim vrtom koji broji biljnu kulturu koja datira još iz davnih dana, kao i zaštitnim znakom - paunima koji slobodno šetaju vrtom. Sagrađen je 1635. godine, a unutar njega plafoni i zidovi su oslikani sa više od 600 slika. Takav, u svakom smislu spada u pravo remek delo kada je u pitanju barokna arhitektura. U okviru brda nalazi se i jezero koje je prekriveno drvećem. Iza njega postoji put kojim se može doći do vrha brda sa kog se vidi ceo grad. Nakon njega, poznat je i i dvorac Svetog Martina nedaleko od grada. Zatim Burg Rabenštajn i Burgruin Gosting.

Obeležje grada, kula Uhrturm; Foto: Anđela Jeremić

Fascinantno je da su sve stare zgrade i znameniti objekti očuvani u toj meri da kod prolaznika probude osećaj kao da su u starom venecijanskom dobu. Dok šetate ulicama možete videti i stare zgrade u nijansama žute, narandžaste, roze, plave, zelene boje, ali isto tako možete primetiti savremenu arhitekturu i zgrade u različitim oblicima. Jedan od primera je Kuća umetnosti nazvana Dobroćudni vanzemaljac, jer upravo izgledom podseća na veliki svemirski brod. Nastala je 2003. godine u znak proslave što je Grac te godine postao Evropska prestonica kulture. U njoj su izložena savremena umetnička dela od sredine 20. veka mnogih svetkih umetnika. Noću je najlepša zato što je cela osvetljena i predstavlja pravu atrakciju. Istim povodom je nastalo i veštačko ostrvo Murinsel na pomenutoj reci Muri. Izgledom podseća na ogromnu školjku, a spojeno je sa obalom sa dva pešačka mosta dužine 47 metara. U sredini je amfiteatar u kome se održavaju koncerti, ali se tu nalazi i kafe i igralište za decu. Noćna rasveta je pravi spektakl. Na keju oko reke možete šetati kada se spustite stepenicama, a duž keja se prostire i kafić u boho stilu, kao i grafiti koji su izrađeni na zidovima ispod mosta.

Nadomak pomenute Opere, postoji Gradski park u okviru koga se nalazi fontana Franca Jozefa koja je okružena i drugim spomenicima koji su posvećeni poznatim austrijskim piscima, naučnicima i političarima. Takođe, izuzetna je i Botanička bašta u kojoj se uzgajaju egzotične biljke iz celog sveta, pa je podeljena na četiri dela po klimatskim zonama: tropsku, mediteransku, umerenu i alpsku, a u svaku se ulazi preko drvenih mostića. Nezaobilazni su i muzeji, pa tako postoji: Muzej oružja gde se čuva kolekcija iz 17. veka, a zgrada je sagrađena još davne 1644. godine, kao i Prirodnjački muzej, koji je jedan od najvažnijih i u njemu se nalaze ogromne kolekcije iz sfere geologije, zoologije i botanike, a sadrži i eksponate iz Ledenog doba. Međutim, onaj koji je najpoznatiji je zapravo kuća poznatog svetskog glumca Arnolda Švarcenegera koji je rođen i odrastao u ovom gradu. Nalazi se na devet kilometara blizu gradića Tal. U kući su izloženi predmeti koje je on koristio, fotografije iz detinjstva, kao i njegova statua u dvorištu, ali i statua Terminatora u prirodnoj veličini. S vremena na vreme i glumac svrati da poseti svoj nekadašnji dom.

Franjevačka crkva; Foto: Anđela Jeremić

Još neke od interesantnih zgrada su kuća Maurer sa muzičkim satom i figuricama u tradicionalnoj austrijskoj nošnji, gde se mogu čuti muzičke numere tri puta u toku dana: u 11, 15 i 18 časova. U ulici Hofgasse je pekara Hofbäckerei koja je najstarija u celoj Austriji, nastala još u 14. veku. Godine 1888. pekara je dobila kraljevsko odlikovanje za proizvodnju peciva i poslastica. Danas izlog pekare je urađen u hrastovini, koja je originalno sačuvana. Što se šopinga tiče, glavna ulica je Herengase, koja počinje na Hauplacu i vodi prema Jakominiplacu. Najposećeniji su: Center West, Seiersberg, City Park i Mur Park, a najluksuzniji je Kastner & Öhler. Grac je bogat i restoranima, kafićima, pa tako možete uživati u tradicionalnoj hrani i piću (poznata je pivara ovog grada Puntigamer). Pogodan je i za noćne izlaske, a mogu se naći tradicionalni pabovi i kafići, kao i balkanski lokali. Grac je grad kome se svi rado vraćaju, a zbog svega pomenutog sasvim je jasno zbog čega.

Izvoriedukacija.rs

Putovanja,grac,AUSTRIJA,Štajerska,evropa,barok,renesansa,arnold švarceneger,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.