Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Istanbul – neverovatan spoj istoka i zapada na Bosforu

Kristina Petrikić 19.7.2022. Komentari

U zemlji čija se lepota odražava u kontrastima, tradiciji, kulturi i dugoj i burnoj istoriji, nalazi se jedini grad na svetu koji je smešten na dva kontinenta, grad koji spaja Aziju i Evropu – Istanbul. Nekada je bio glavni grad Rimskog i Vizantijskog carstva, kao i Otomanske imperije i zbog svog učešća, kroz čitavu istoriju doživeo je nekoliko promena imena.

Foto: Kristina Petrikić

Istanbul, poznat još kao i Konstantipolj ili Carigrad, nalazi se na Bosporskom tlu i zauzima celu oblast Zlatnog roga, koji predstavlja prirodnu luku. Arheološki nalazi potvrđuju da su prostori današnjeg Istanbula naseljeni više od 8000 godina. Danas predstavlja najveći turski grad sa oko 15 miliona stanovnika i mnogi zbog toga često misle da je glavni grad Turske.

Najlepše građevine koje su nastale tokom Osmanske imperije su: Džamija Sulejmanija, Bajazitov trg, Čemberlitiš, poznatiji kao Konstantinov trg, Hipodrom, Plava džamija i Aja Sofija. U Istanbulu se nalazi više od 3 hiljada džamija, što je najveći broj džamija na svetu koje se nalaze u nekom gradu. Aja Sofija je hrišćanska crkva i džamija. Predstavlja remek delo istorije umetnosti i arhitekture. Svojom pojavom ostavlja bez daha i krije mnoge tajne hrišćanskog i islamskog sveta. Sultan Ahmedova džamija je najpoznatiji verski objekat islamskog sveta. Poznata je po nazivu Plava džamija, koji je dobila zbog 20 hiljada plavih pločica koje prekrivaju njenu unutrašnjost. Iako džamije imaju dva ili četiri minareta, ovu džamiju od ostalih izdvaja i to što ima čak šest minareta i 260 prozora. Crkva Svetog Đorđa, sedište Vaseljenske patrijaršije, je centar pravoslavlja i takođe se nalazi u Istanbulu.

telo

Foto: Kristina Petrikić

Krstarenje Bosforom uz levu, evropsku i desnu, azijsku obalu, predstavlja nezaboravan doživljaj za sve turiste. Uživanje u ambijentima raznih četvrti i pogled na brojne građevine duž obala, ostavlja sve posetioce bez daha. Vidikovac Čamlidža se nalazi na istoimenom brdu odakle se pruža jedinstven pogled i na azijski i na evropski deo. Dolmabahče palata, rezidencija turskih sultana, sagrađena je u 19. veku, u stilu baroka i rokokoa. Ima preko 300 prostorija i predstavlja odličan spoj osmanske i zapadnoevropske arhitekture. Ova palata je svojom lepotom, ambijentom i položajem impresionirala ceo svet. Ono po čemu je isto Istanbul poznat jesu hrana i piće. Na ulicama se osećaju razni mirisi koji se mešaju da raznim turskim začinima.

Jedno od najpoznatijih jela Turske jeste iskender kebab, koje se pravi tako što se u ovalni tanjir, na iseckani beskvasni hleb stavi vruć, tanko sečeni jagnjeći kebab sa prilogom u vidu paradajza ili sosa od paradajza sa jedne i jogurta sa druge strane tanjira. Kako grad okružuju dva mora, popularno je i jelo balik ekmek ili pečena ili grilovana riba u parčetu hleba. Nezaobilazni turski đevrek, simit, može se kupiti na svakoj većoj raskrsnici u gradu, kao i u svakoj pekari. Obično se jede ujutru uz čaj. U Turskoj se uglavnom svaki obrok završava sa nekim od nadaleko poznatih slatkiša, kao što su baklave, lokumi sa orasima, ružinom vodicom, pistaćima, čokoladom ili šumskim voćem, halvom, slatkim zavijucima u duginim bojama. Najpopularnije piće u zemlji je tipičan turski crni čaj. Statistike kažu da prosečni stanovnik Turske dnevno popije od šest do deset staklenih čašica čaja. Obavezno piće koje Turci piju uz ribu je raki, turska rakija koja se pije pomešana sa vodom. Ukus podseća na grčki uzo. Tursku kafu uglavnom služe u maloj šoljici sa mnogo šećera. Pored crnog čaja, popularan je i sahlep, toplo piće napravljeno od orhideje sa vodom ili mlekom, koje ukusom podseća na sutlijaš. Služi se u čašici sa mnogo cimeta.

Ovaj grad, jednom rečju, treba doživeti. 

Izvori: eferrit.com , lidertravel.rs , nationalgeographic.rs , svjetskiputnik.hr , hranapiceprice.com

Putovanja,Istanbul,Turska,Carigrad,evropa,Azija,Konstantipolj,Aja Sofija,Plava džamija,Bosfor,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.