Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Bela Crkva - grad sedam jezera

Kristina Petrikić 15.6.2022. Komentari

Bela Crkva je grad u Srbiji koji se nalazi između Vršca i Velikog Gradišta, blizu Rumunske granice. Zbog sedam jezera koja se nalaze u ovom gradu ili u njegovoj blizini, zovu ga grad jezera. Postoji ukupno sedam većih i nekoliko manjih veštačkih jezera koja su nastala 1904. godine kada je počela ekspoatacija šljunka. Poznata su pod nazivom Belocrkvanska jezera, a to su: Glavno ili Gradsko jezero, Vračevgajsko jezero, Šaransko jezero, Šljunkara, Novo jezero i Malo jezero.

Foto: Kristina Petrikić

Belocrkvanska jezera svojom lepotom privlače veliki broj posetilaca svake godine. Svako jezero poseduje neku svoj draž. Poznata su po lepim, skrivenim i mirnim plažama, dobrom provodu, ali i po ribljem bogatstvu u jezerima. Najpopularnija od ovih jezera jesu Gradsko, Vračevgajevsko, Šaransko i Šljunkara. Ostala jezera nisu urbanizovana i predstavljaju omiljena mesta za ronioce i pecaroše. Gradsko ili Glavno jezero je najstarije jezero u Beloj Crkvi koje se nalazi na samom ulazu u grad. Od svih sedam jezera ovo je najuređenije i najposećenije. Plaže su šljunkovite i peščane, a mnoge vile imaju svoje privatne plaže. Oko jezera se nalazi  pešačka staza koja je dobro osvetljenja, pa posetioci mogu i noću da uživaju u šetnji. Pored jezera nalaze se teniski i košarkaški teren, kao i park sa dečijim igralištem. Leti se organizuju škole jedrenja, plivanja i vožnje pedalina. Na Glavnom jezeru nalazi se i auto-kamp koji je svake godine sve posećeniji.  

Samo 200 metara od Gradskog jezera, u blizini Vračev Gaja, jeste drugo najposećenije jezero, Vračevgajsko jezero. Njega izdvaja ostrvo na kom se nalaze visoka drveća po celoj plaži, kao i dva auto-kampa koja su odlično uređena, imaju restoran, bungalove, prodavnice, tuševe sa toplom i hladno vodom. Najveća i najlepša plaža je šljunkovita. Za decu postoje razne atrakcije, kao što su vožnja čamcem i pedalinom, ljuljaške, klackalice i tobogani.

kristins2

Foto: Kristina Petrikić

Najveće Belocrkvansko jezero jeste jezero Šljunkara, koje je naziv dobilo po tome kako je nastalo, vađenjem šljunka. Šljunkovite plaže opremljene tuševima i ležaljkama, kao i uvale gde se posetioci mogu kupati daleko od gužve koja je na ostalim jezerima, predstavljaju pravo mesto za odmor. Jezero je okruženo vrbama koje još više oplemenjuju prirodnu lepotu Šljunkare. Pored tri uređena jezera, nalazi se i nekoliko neurbanizovanih jezera, sa netaknutom prirodom. Najpoznatije jeste Šaransko jezero koje se nalazi na dva kilometra od grada. Ovo jezero predstavlja pravi raj za ronioce i ribolovce, koji su uglavnom posetioci ovog jezera, kao i oni koji vole da uživaju u netaknutoj prirodi koja okružuje ovo jezero. 

Belocrkvanska jezera su idealno mesto za odmor i uživnje u Srbiji. Tokom leta ovo mesto predstavlja odličnu zamenu za more i dalje destinacije. 

Izvori: odmoruprirodi.rskudanaput.comturizamusrbiji.rs

Putovanja,Bela Crkva,Belocrkvanska jezera,jezera,Glavno jezero,plivanje,letovanje,Vračevgajevsko jezero,Šljunkara,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.