Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Sarajevo – grad gostoljubivosti i dobre hrane

Emilija Miliev 15.12.2021. Komentari

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine koji poseduje mnoge znamenitosti, počev od reke Miljacke, pa sve do bezbroj džamija koje odišu ovim gradom.

Foto: privatna arhiva

Na samoj reci Miljackoj u centru grada, ne može da se ne obrati pažnja na mostove koji spajaju obale, među kojima je najpoznatiji Principov most. Baš na njemu poznat Gavrilo Princip, po istoriji, izvršio je atentat na Franca Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju. Osim Principovog, na reci postoje više od desetak mostova, a među poznatijima su: Ajfelov, Šeher Ćehaja, Drvenija, Ćumurija i Kozja ćuprija. Svaki most odiše svojom pričom i svaki ima svoju istoriju. Džamije predstavljaju simbol spajanja svih ljudi muslimanske vere. Ali-Pašina, Gazi Husrev-begova, Careva džamija i Džamija kralja Fahda su najveće i najlepše građevine koje se prostiru ovim gradom. Po tradiciji, džamije imaju žensku i mušku stranu, a na ulazu za molitvu se skida obuća. 

Sve lepote planina oko Sarajeva, turiste i žitelje grada iz dana u dan ostavljaju bez daha, naročito kada je zima. Svaka od njih je unikatna, autentična i svaka ima svoj zaseban izgled. Mnoge planine, poznatije kao Olimpijske, prava su idila za skijanje zimi. Do planina se, osim pešice, može doći i žičarom, koja pruža predivnu panoramu celog grada, a u sklopu nje, na vrhu planine se nalazi veliki restoran koji služi pravu tursku kafu. Svi kafići i restorani su sređeni u turskom stilu, te je pravo zadovoljstvo ispijati jutarnju kafu baš tu. Kafa se služi u fildžanima sa dve kocke šećera i domaćim ratlukom prelivenim mrvicama kokosa. Što se tiče hrane, Sarajevo je poznato po jako dobroj hrani koje ljubitelje dobre kuhinje neće ostaviti ravnodušnim. Sarajevska jela odišu orjentalnom hranom sa spojem centralno-evropeske i mediteranske tradicije, a najpopularnija su jela sa mesom i povrćem. Na meniju je hrana domaće kuhinje, najpoznatiji je burek, koji se u nekim radnjama tradicionalno služi preliven pavlakom ili međunarodne kuhinje, od kojih je poznatiji sarajevski ćevap koji se služi uz beli luk i lepinju. Od slatkih stvari grad je poznat po baklavi u raznim oblicima: trouglovima, kockicama, pravougaonicima i sa prepoznatljivim ukusom pistaća. Uz baklavu odlično ide domaći crni čaj, koji se služi u staklenim šoljicama. Osim domaćih napitaka, odličan izbor je i pivo, a takođe se može posetiti i Muzej Sarajevske pivare i videti proizvodnja istog.

20211204 104017

Foto: privatna arhiva 

Baščaršija je jedan od starijih delova centra grada i najposećenije mesto u gradu, takođe poznata po brojnim hamamima, konacima i bezistanimaSebilj česma sa koje se pije voda, veruje se da ljude opet vraća u Sarajevo. Napravljena je u osmanskom stilu i nalazi se u centru Baščaršijskog trga. Na ulicama Baščaršije nalaze se male trgovačke radnje u kojima se tradicionalno, već dugi niz godina, prodaju setovi fildžana i šoljica za tursku kafu, a osim toga i male lampe kao uspomena, pa i mnogi sitni suveniri koji će sa Vama poneti i čuvati uspomenu na grad. Prema legendi, veruje se da iz grada mora da se ponese bar jedan set. U centru grada, takođe, postoji i malo veći tržni centar, gde se može kupiti raznovrstan nakit, predmeti od kože i tradicionalne marame u raznim bojama koje nose žene. Svako ko je bar jednom posetio grad, bez obzira da li pio vodu sa česme ili ne, uvek se vratio da vidi opet to što video nije.

Izvori: zajecaronline.comfuntravelnis.rs

 

Putovanja,sarajevo,Grad,hrana,preporuka putovanja,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.