Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Rejkjavik − najseverniji grad na svetu

Emilija Mirčić 29.11.2019. Komentari

U zemlji vatre i leda, fjordova i vulkana, aurore borealis i vodopada Svartifos − nalazi se najseverniji grad na svetu, Rejkjavik. Ovaj grad osnovao je vikinški starosedelac Inglofur Arnarson, koji je oko 840. godine stigao do obale Islanda, bacio delove svoje poglavarske drvene stolice u okean i obećao da će se naseliti tamo gde su bogovi odlučili da ih nasele. Njegovi robovi su proveli nekoliko godina pretražujući obale, pre nego što su našli delove stolice u malom zalivu koji se danas zove Rejkjavik. 

Foto: www.pinterest.com

Rejkjavik je smešten na jugozapadnoj obali ostrva u zalivu Faksagloji na Atlantskom okeanu i predstavlja jednu od najmanjih prestonica Starog kontinenta, s obzirom na to da ga naseljava oko 120 hiljada ljudi. Uprkos tome, grad odiše neverovatnom lepotom. Jezera, fontane, bazeni poput Plave lagune − glavna su atrakcija za turiste. Sun Voyager, čelična skupltura Džona Gunara Anasona, predstavlja vikinški brod koji se nalazi na obali Atlantskog okeana i pruža predivan pogled na planinu Esja

sunvoyager

Čelična skulptura Sun Voyager; Foto: www.pinterest.com 

Nezaobilazni eksponat u Nacionalnom muzeju Islanda jeste Vapjofsstadur, vrata na kojima je prikazan vitez koji savladava zmaja. Za sve ljubitelje noćnog neba, Aurora Borealis vidljiva je tokom čitave godine, ali najaktivnija je na proleće i početkom jeseni. Kućiće u Rejkjaviku su šarenolikih tonova, što ovaj grad čini još zanimljivijim za obilazak. Za sve ljubitelje hrane uvek će se naći zanimljivi restorani sa tradiconalnom islandskom morskom hranom, ali i svežom jagnjetinom, piletinom i govedinom. Najpoznatiji gejzir je Stokur, gde se vodeni stub diže i do 40 metara. 

Izvori: funtravelnis.rsb92.net.

Rejkjavik,Putovanja,preporuka,Grad,Island,zabava,zabava i muzika,sever,svet,preporuka putovanja,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.