Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Tara - planina koja odiše lepotom

Anđela Mitić 30.10.2019. Komentari

Planina Tara nalazi se u zapadnom delu Srbije, na teritoriji opštine Bajina Bašta i pripada unutrašnjem pojasu Dinarida. Prosečna nadmorska visina je 1200 metara, a najviši vrh je Kozji rid, visok  1591 metar. Taru odlikuju bogatstvo i raznovrsnost turističkih vrednosti, ekološki očuvana prirodna sredina, bogat biljni i životinjski svet, kao i smaragdnozelena Drina sa veštačkim jezerima Zaovine i Perućac. 

Pogled sa Kozjeg rida / Foto: Anđela Mitić

Po očuvanosti i raznovrsnosti šumskih ekosistema, Tara spada u najbogatija i najvrednija šumska područja Evrope. Za nacionalni park proglašena je 13. jula 1981. godine, a dominantne su mešovite šume smrče, jele i bukve. Osim toga, posebnu vrednost ima Pančićeva omorika, koju je otkrio 1875. godine srpski naučnik Josif Pančić. Cela planina oivičena je dubokim kanjonom reke Drine, koja spada u jednu od najlepših reka Balkana. Zbog posebno bistre vode, ona menja svoju boju u nijansama od plave do prozirnozelene, u zavisnosti od godišnjeg doba. Splavarenje rekom predstavlja pravu turističku atrakciju, a čuvena je i manifestacija Drinska regatakoja se održava već 17 godina. U podnožju Bajine Bašte, na desnoj obali reke, nalazi se i Kućica na steni. Nabujala voda 11 puta je nosila kućicu, ali je ona svaki put obnovljena i danas predstavlja jedan od simbola ovog kraja.

2

Kućica na Drini; Foto: Anđela Mitić 

Tara je čuvena i po svom veštačkom jezeru Zaovine na kom je zabeleženo najviše flore na celoj planini, ali i po jezeru Perućac dužine 54 kilometra. Jezero predstavlja pravi dragi kamen. Dobilo je naziv po istoimenom turističkom naselju u Bajinoj Bašti. Nastalo je pregrađivanjem reke Drine za potrebu hidroelektrane, a spada u jedno od najčistijih jezera na ovim područjima. Takođe, Perućac predstavlja granicu između Srbije i Bosne i Hercegovine.

 

3

 Jezero Perućac; Foto: Anđela Mitić

Predivna priroda i zelenilo koje, čini se, nema kraja, može se posmatrati iz svakog ugla i sa svakog brda. Jedan od najlepših pogleda na planine i korito reke Drine pruža se sa najvišeg vrha Tare, koji nosi naziv Kozji rid. Trnovit put do samog cilja apsolutno je vredan pogleda, što pokazuju i velike posete turista. I pored odličnih staza za skijanje koje nudi, Tara spada u one planine koje sigurno ne treba posećivati samo zimi. Priroda, reke, jezera, stene i čist vazduh pružaju uživanje tokom cele godine. 

Izvori: tara-planina.comnptara.rs.

putovanje,planina,Tara,priroda,Srbija,zabava i muzika,zabava,preporuka putovanja,preporuka,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.