Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Muzika kao spas od negativnih emocija

Andrijana Popović 1.2.2023. Komentari

„Nobody's Daughter” je četvrti, a ujedno i poslednji studijski album alternativnog rok benda „Hole”. Objavljen je 2010. godine. 

Foto: printscreen

Neke od pesama koje se izdvaju su: Letter to God, Samantha, Someone Else's Bed, For Once in Your LifeLetter to God je pesma koje je po kritikama najgora na albumu. Nema onog prepoznatljivog zvuka benda Hole, ali je ta pesma u kojoj je Kortni Lav pričala o svojim problemima sa kojima se suočavala posle smrti njenog muža Kurta Kobejna. Pesme kao što su Loser Dust Skinny Little Bitch imaju elemente panka i grandža (grunge) iz devedesetih godina. Ove pesme se najviše fokusiraju na akustičnoj gitari i alternativnom roku. Iako album Nobody's Daughter ne predstavlja spektakularan povratak, pesme bude saosećanje prema emocijama koje Kortni oseća. U svim numerama ljubav prema sebi ili prema drugome su glavni fokus i tematika albuma.

Album je zamišljen kao solo projekat Kortni Lav koja je frontmen grupe. Ona je materijal za ovaj album počela da piše na nagovor svoje prijateljice Linde Peri u periodu kada je bila u centru za rehabilitaciju 2005. godine. Godinu dana kasnije, Kortni je sa Perijem i Bilijem Korganom počela da snima album. U to vreme on je nosio naziv How Dirty Girls Get Clean. Sredinom 2009. godine grupa je najavila album Nobody's Daughter koji će biti objavljen kao ploča. Članovi koji su učestovali u izvođenju pesama su: gitarista Larkin, bas-gitarista Šon Dejli i bubnjar Stu Fišer. Po objavljivanju, kritike muzičkih kritičara su bile pomešane, neki su hvalili tekstove i instrumentaciju, dok su drugi kritikovali album zbog folk rok elemenata i vokala Kortni Lav. Uprkost svim kritikama, Kortni je rekla da je ovo najbolja ploča koju je napravila jer su tekstovi realni prikaz njenih osećanja i svih problema kroz koje je prolazila u periodu kada je zloupotrebljavala opojne droge i imala probleme sa depresijom i suicidalnim mislima.

Naslovna strana albuma je portret Marije Antoanete, na kojoj je ona prikazana bez glave što implicira njeno pogubljenje giljjotinom, ali ima i metaforičko značenje i kao tako se može gledati na duboke negativne emocije koje okupiraju čoveka i stvaraju mi probleme u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti. Na poleđini albuma se nalazi portret Ane Bolen, koji je isto izrezan na vratu. Na unutrašnjem delu omota se nalazi slika pod nazivom Nesreća umetnice Grečen Rajan. Slika prikazuje balerine koje idu ka provaliji. Ceo album implicira na mnoge nedaće kroz koje prolaze žene i na posledice koje te nedaće nose.

Iako je izašao pre više godina, verni slušaoci ovog benda i dalje uživaju u poetskim i dubokim pesmama koje za cilj imaju da prikažu da život nije med i mleko, već da se treba suočiti sa stvarima koje nam ne daju mira i ne puštaju nas da spavamo

Izvori: pitchfork.com

muzika,Kortni Lav,Nobody's Daughter,Hole,album,preporuka albuma,rok muzika,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.